Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 04. 2022 15:37

Iaroslav
Zelenáč
Pozice: Uchazeč
Reputace:   

Slovní úloha

Dobrý den všem. Můžete prosím říct kde tady mám chybu nebo opravit mě
130 zaměstnanců firmy víme následující informace. Zaměstnanci kteří pracuji v firmě alespoň 5 let a zároveň nehovoří anglicky  je o 20 méně než těch kteří pracuji nejvýše 4 roky a zároveň nehovoří anglicky . Zaměstnanci kteří hovoří anglicky je o 14 více než těch kteří v firmě pracuji alespoň 5 let a zároveň nehovoří anglicky . Zaměstnanci kteří v firmě pracuji nejvýše 4 roky a zároveň nehovoří anglicky je dvakrát více než těch kteří zde pracuji alespoň 5 let a zároveň hovoří anglicky . Kolik minimálně členů musí mít tým složený z náhodné vybraných zaměstnanců aby byla jistota ze tam člen který ve firmě pracuje alespoň 5 let?
Napsal jsem to tak:

X-pracuji alespoň 5 let
Y-pracuji nejvýše 4 roky

A-pracuji alespoň 5 let a hovoří angl
B-pracuji nejvýše 4 roky a hovoří anld

(X-A)-pracuji alespoň 5 let a nehovoří
(Y-B)-pracuji nejvýše 4 a nehovoří

(X-a)=(y-b)-20
(A+B)=(X-A)+14
(Y-B)=2A
X+Y=130

#2 10. 04. 2022 17:14

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Slovní úloha

↑ Iaroslav:
Ahoj, zatím mi to přijde v pořádku, ale nevidím výsledek. :-) Vypadá to, jako bys napsal jen část postupu.

Jinak formálně - pokud jsou A,B,X,Y počty, mělo by to být u definice těch hodnot uvedeno, tedy např. X-počet zaměstnanců pracujících ve firmě alespoň 5 let. A pokud jsou X množiny, bylo by také dobré to v definici těch množin uvést, že jde o množiny, a pak je nutné v zápisech níže používat znak pro počet prvků - tedy např.|X| namísto X. Ale to jsou formality. Zkus pokračovat dál.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 10. 04. 2022 17:23

Iaroslav
Zelenáč
Pozice: Uchazeč
Reputace:   

Re: Slovní úloha

↑ check_drummer:
To je ono, nevím co dál. Zkoušel jsem to řešit v online kalkulačce, říká, že to jde jen pomocí matice…

Zápatí