Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 04. 2022 19:17

2M70
Reputace:   

Laurentova řada a klasifikace singularit

Potřeboval bych se ujistit v jedné věci - charakterizaci singularit pomocí tvaru Laurentovy řady

Mám funkci
[mathjax]f(z)=\frac{1}{z^{3}-4z^{2}+4z}[/mathjax]

tedy
[mathjax]\frac{1}{z(z-2)^{2}}[/mathjax]

Mám najít Laurentovu řadu v bodě 2, 0  a nekonečno.

Bod 2:
[mathjax]f(z)=\frac{1}{2}\sum_{n=-2}^{\infty }(-\frac{1}{2})^{n+2}(z-2)^{n}[/mathjax]

Hlavní část (do n = -1) má jen konečný počet nenulových členů, je to tedy pól, číslo "k", který je největší s vlastností [mathjax]a_{-k} [/mathjax] se nerovná 0, je násobnost pólu - zde k = 2, tedy funkce má v bodě 2 pól násobnosti 2

Bod 0:
[mathjax]f(z)=\sum_{n=-1}^{\infty }\frac{1}{2n+3}(n+2)z^{n}[/mathjax]
Hlavní část (do n = -1) má jen konečný počet nenulových členů, je to tedy pól, číslo "k", který je největší s vlastností [mathjax]a_{-k} [/mathjax] se nerovná 0, je násobnost pólu - zde k = 1, tedy funkce má v bodě 0 pól násobnosti 1

Bod nekonečno:
[mathjax]f(z)=\sum_{n=3}^{\infty }2^{n-3}(n-2)\frac{1}{z^{n}}[/mathjax]

Hlavní část Laurentovy řady v bodě nekonečno funkce f má všechny členy nulové (suma začíná až od n=3, tedy v regulární části), je to tedy odstranitelná singularita.

Snad je to dobře, jde mi hlavně o to potvrzení / vyvrácení.

Předem díky.

#2 10. 04. 2022 20:42

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Laurentova řada a klasifikace singularit

↑ 2M70:
Funkce má v 0 pól násobnosti 1, ve 2 pól násobnosti 2

Např. v 0 jsou Laurentovy rozvoje 2
v kruhu se středem v počátku a poloměru r=2
vně kruhu je jiný Laurentův rozvoj

viz též můj web www.tucekweb.info sekce matematika

#3 10. 04. 2022 20:45

2M70
Reputace:   

↑ Richard Tuček:

Jen si nejsem jistý tím nekonečnem.

Jinak o (ne)přístupnosti vašich stránek píši ve vedlejším vláknu.

#4 11. 04. 2022 09:10

Bati
Reputace:   191 

↑ 2M70:
Ahoj, pokud ma funkce v bode [mathjax]z_0[/mathjax] pol, nasobis clenem [mathjax]z-z_0[/mathjax] do te doby, nez z toho udelas odstanitelnou singularitu. Kolikrat to musis udelat je nasobnost polu. Pokud to nejde (napr. [mathjax]e^{-1/|z|}[/mathjax]), pak to je singularita podstatna. Tva funkce je po vynasobeni [mathjax]z[/mathjax], spojita v [mathjax]0[/mathjax] a po vynasobeni [mathjax](z-2)^2[/mathjax] spojita v [mathjax]2[/mathjax], takze nasobnosti 1 a 2. V nekonecnu to ma v abs. hodnote limitu 0, takze muzes spojite dodefinovat, tj. singularita je odstranitelna. Rozvoje jsem nekontroloval.

#5 12. 04. 2022 16:01

2M70
Reputace:   

↑ Bati:

Ahoj, nevím si rady s tím nekonečnem - suma začíná od +3, ale nevím, zda se náhodou nemá postupovat podle poučky, že u LŘ v nekonečnu se "prohazuje" regulární a hlavní část, tedy regulární od mínus nekonečna do nuly a hlavní část od +1 do plus nekonečna. Pak by totiž měla Laurentova řada nekonečně mnoho nenulových členů v hlavní části, a tedy by šlo o podstatnou singularitu.

Pokud platí i v tomto případě hlavní část do (-1) a regulární od 0 do plus nekonečna, tak má Laurentova řada samozřejmě v hlavní části všechny členy nulové, a jde tedy o odstranitelnou singularitu.

Tak nevím :-(

#6 12. 04. 2022 16:25

2M70
Reputace:   

Respektive, jestli lze uplatnit, že kromě bodů 0 a 2 je funkce holomorfní - a tedy by měla být i v nekonečnu.

#7 14. 04. 2022 20:18

2M70
Reputace:   

Vážně nikdo nic? Jde jen o tu charakteristiku singularity v nekonečnu, zda je odstranitelná, nebo podstatná. (Záleží na tom, jestli v tomto případě "prohazuji" regulární a hlavní část LŘ, když počítám v nekonečnu). Díky moc za jakoukoli pomoc!

#8 14. 04. 2022 22:38

Bati
Reputace:   191 

Bati napsal(a):

↑ 2M70:
V nekonecnu to ma v abs. hodnote limitu 0, takze muzes spojite dodefinovat, tj. singularita je odstranitelna.

Hlavni a regularni casti je jen umela otazka nazvoslovi - nekdo to pro nekonecno prohazuje, nekdo rozvinuje pro 1/x, je to naprosto jedno.

#9 15. 04. 2022 13:31

2M70
Reputace:   

↑ Bati:

Čili, když mám tu Laurentovu řadu

[mathjax]f(z)=\sum_{n=3}^{\infty }2^{n-3}(n-2)\frac{1}{z^{n}}[/mathjax]

tak tam vlastně mám [mathjax]\frac{1}{z^{n}}[/mathjax], čímž jsem i pro nekonečno v regulární části, v hlavní části nemám žádný nenulový člen, takže to asi bude opravdu odstranitelná singularita.

Zápatí