Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ted jsem viděl v německé TV vytočeného přepravce, kterému na dvoře stojí kamiony Iveco na LNG s tím, že 1kg LNG zdražil z 0,56 Euro na 6 Euro a je v řiti.
Mě zaujal samotný fakt kamionu na LNG. Podle všeho má dvě kryogenní nádrže na celkem 560l LNG.
Přijde mi to docela hardcore a to ze dvou důvodů.
1.Nehoda .Pokud nádrže při nehodě prasknou vylije se 560l LNG, který se promění na 450m3 plynu, který pokud se správně smísí se vzduchem a zapálí bude mít sílu výbuchu cca 15GJ což odpovídá cca 3.5 tunám TNT. Fakt bych nestál o to aby mi tohle běžně jezdilo okolo baráku.
2. Plyn (metan) je kapalný jen pří teplotě -163C. izolace nebude nic moc, co se děje pokud auto nejede jedno proč to ten metan vypouští do atmosfery nebo jak udržují teplotu?
Úplně stejně se převáží zkapalněný dusík (a jeho havárie zmrazila i terminátora, jestli si na to vzpomínáš). Dusík má tuším -200°C. No, nějak to zaizolované je, protože čím lepší izolace tím méně se toho cestou odpaří.
A ano, ono se to pořád lehce odpařuje, tím se tam udržuje ta nízká teplota. Nemůže to být uzavřené, to by vybuchlo.
Jak to řeší auta, že uniká hořlavý plyn do atmosféry to nevím. U lodí se právě využívá k pohonu té lodi. Možná že auta co přepravují CNG také jezdí na CNG, dávalo by to smysl.
Jinak předpokládám, že nádrže jsou udělané tak, aby se jednoduše nepoškodily (nerozlomily či neprotrhly). Takže i při havárii by to mělo unikat postupně.
A metan má spodní mez výbušnosti kolem 5%, takže pokud se to stihne rozptýlit, výbušná koncentrace nemusí vzniknout. Ale samozřejmě může.
Dále nemůžeš srovnávat výbuch tnt a metanu. Metan není výbušnina... jeho rychlost hoření nebude tak velká. Kdybys to vzal čistě jen přes energii - tak kilo TNT energeticky odpovídá kilu čokolády.
Ono jinak s benzínem to není mo mnoho lepší - akorát že se tak rychle neodpařuje.
Dusík je kapalný při −196 °C, s odpařováním dusíku a ostatních atmosférických plynů není problém jsou tak jako tak získávány z atmosféry. U metanu to je jinak, jak jsem již uvedl šílí z CO2 a metan je 20x nebezpečnější skleníkový plyn než CO2. Proto mi přijde ujeté aby ho vypouštěli do atmosfery
Metan má meze výbušnosti 5–15 % a pokud ho dokážete v tomto poměru smísit se vzduchem máte výbušninu zcela srovnatelnou s TNT m tedy výkonější než TNT. To co získáte je termobarická výbušnina , tedy výbušnina, která si bere kyslík z atmosféry, proto má 560l metanu výkon jako 3,5tuny TNT. Příkladem budiž výbuch metnu na dole Nelson III. v Oseku, 144 mrtvol a padali i budovy na povrchu, jaká to byla šleha.
Pokud se rozlije cisterna kapalního dusíku, tak 5m od ní nepřežijete jen když máte smůlu, ale při tom vybuchu v okruhu 50m nýte jen 30% šanci.
Ten kapalný plyn doteče docela daleko, vlivem Leidenfrostova jevu mnohem dál než třeba stejné množství vody nebo benzínu. Je to zdokumentované v případu Los Alfaques disaster (tam šlo o ale propylen který je těžší než vzduch, takže se "rozlévala" i plynná fáze). U toho naklaďáku který používá LNG jen na vlastní pohon je toho plynu skoro o dva řády méně, tak tam by to tak katastrofické být nemuselo.
k.karel napsal(a):
Fakt bych nestál o to aby mi tohle běžně jezdilo okolo baráku.
Je potřeba také uvážit, kolik takových nehod se u nás ročně stane. A kolik se stane ročně bežných automobilových nehod. Víc bych se asi bál toho druhého případu, ale i tak občas na silnici vyrazím.