Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 10. 2022 10:17

Marsmaza1
Zelenáč
Příspěvky: 13
Škola: GNZ
Pozice: student
Reputace:   
 

Hmotnostní zlomek

Úloha zní:

Sušení je prastarou konzervační metodou. V dnešní době se často provádí mechanicky, zejména pokud jde o ovoce či zeleninu. Čerstvé okurky obsahují přibližně 97 hmotnostních procent vody.

O kolik procent klesne jejich hmotnost po prvním cyklu sušení, pokud klesne obsah vody na 95 %?
Před sušením ve 100 gramech okurek najdeme 3 g sušiny a 97 g vody. Při sušení se zbavujeme vody, to znamená, že po prvním cyklu tvoří 3 g sušiny 5 procent hmotnosti. Celková hmotnost po prvním sušení je tedy 60 g, což odpovídá poklesu hmotnosti o 40 procent.


Výsledek mám, jen se chci podělit o zajímavou úlohu z hodiny fyziky.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson