Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám-li uvést příklad funkce, která je ostře rostoucí a omezená shora na [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax], lze jako příklad funkce uvést [mathjax]f(x)=1-\frac{1}{x}[/mathjax] a této funkci omezit definiční obor na [mathjax]D_{f}=(0, \infty )[/mathjax]?
↑ Matytus:
To asi není vhodný příklad, kolik je limita v nule zprava a zleva?
Jako příklad lze uvést: f(x)=arctg x
nebo také g(x)=x/odm(1+x^2)
Tyto funkce jsou na celém R rostoucí a omezené, určete limitu v nekonečnu.
↑ Matytus: Keďže v zadaní nie je určené, na akom definičnom obore, tak uvedený príklad pre obmedzený definičný obor je správny, pretože spĺňa obidve podmienky.
↑ Matytus: Je to v uplnom poriadku, vhodny priklad, ale iba ak definicny obor moze byt aj vlastnou podmnozinou R. Ak by to malo byt cele R, tak urcite vymyslis inu funkciu.
↑ Matytus:
"Ostře rostoucí funkce"? To je velmi zajímavý pojem. Zajímalo by mě, jaká by asi byla funkce rostoucí neostře, či dokonce tupě :-)
Eratosthenes napsal(a):
"Ostře rostoucí funkce"? To je velmi zajímavý pojem. Zajímalo by mě, jaká by asi byla funkce rostoucí neostře, či dokonce tupě :-)
:) :) :D
Používal sa kedysi, a aj dnes sa ešte používa, tento termín
rostoucí/neklesající [mathjax]\equiv[/mathjax] ostře rostoucí/rostoucí fce. ;)
viď napr: http://km.fjfi.cvut.cz/ma1/data/uploads/uvod3.pdf ;)
↑ scirocco:
Co se týče názvosloví, také se používá pojem funkce ryze rostoucí, či ryze klesající.
Je-li funkce neklesající, znamená to, že může být místy i konstantní. V žádném případě klesající.
Je-li funkce nerostoucí, znamená to, že může být místy i konstantní. V žádném případě rostoucí.
Je-li např na jistém intervalu funkce ryze rostoucí, znamená to: x1<x2 => f(x1)<f(x2)
Je-li např na jistém intervalu funkce neklesající, znamená to: x1<x2 => f(x1)<=f(x2)
↑ krakonoš: Nechapem zmysel tejto rady, nakolko zadavatel dal jasne najavo, ze ak moze ist o funkciu, ktorej definicny obor je vlastna podmnozina R, nema s ulohou problemy.
↑ vlado_bb:
Funkce má být rostoucí a shora omezená na R, není zde zadáno, že musí být na R i definována, tak jsem uvedla funkce, kde jejich definiční obor už je vlastně dán funkcí odmocnina x, tak ani nemusíme uvažovat o restrikcí nějaké funkce. Pochopila jsem, že obor hodnot má být omezen shora na R.
↑ scirocco:
>> rostoucí/neklesající ostře rostoucí/rostoucí fce.
Tomu samozřejmě rozumím, ale připadá mi to podivné.
Pojmy rostoucí - neklesající jsou jasné. F(x) = x roste, f(x)=2 neklesá. Logické.
Prohlásit o f(x)=x, že roste ostře, budiž. Ale prohlásit o f(x)=2, že roste, to je trochu na palici. A ona podle této prapodivné terminologie nejen roste, ale současně klesá. To už je pro docenta Chocholouška...
↑ Eratosthenes:Mimochodom, funkcia sin takisto neklesa. Preto existuje skupina autorov, ktori vychadzaju z predpokladu, ze neXYZ oznacuje objekty, ktore nie su XYZ. A teda namiesto dvojice "nondecreasing - increasing" pouzivaju "increasing - strictly increasing".
↑ vlado_bb:
>> funkcia sin takisto neklesa.
No, jak kde...
↑ Eratosthenes:
Ahoj. Nad definicemi bych nespekuloval, prostě je to definice, místo rostoucí můžeme říkat červená a místo klesající modrá a ničemu to nebude vadit. :-)
Třeba množina může být taky uzavřená i otevřená současně.
Já tedy používám pojmy rostoucí a neklesající.
Jen tak mimochodem, jeden bod v kartézské soustavě je rovněž rostoucí funkce. Nevěříte? Prohlédněte si přednášky z matematické analýzy z MFFUK v Bratislavě, viz doc Zbyněk Kubáček.🙂
↑ Matytus:
Ahoj. Záleží jak máte definováno, že funkce je omezená/rostoucí, apod. na [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] - zda její defuiniční obor je celé [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax] nebo zda je podmnožinou [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax]. Já bych řekl, že většinou se to používá ve smyslu, že její definiční obor je celé [mathjax]\mathbb{R}[/mathjax]. Pokud to tak není, tak lze např. uvažovat funkci, která není definována vůbec nikde, a nebo jen v jednom bodě, ale to hádám v zadání nechtějí...
↑ krakonoš:
Právě to taky píšu. :-) A dokonce i prázdná množina...
Co třeba si pohrát s exponencielní funkcí?
↑ vlado_bb:
Podle mě to zadavatel dal najevo proto že pochopil špatně zadání. :-)
To zajímavé je na té úloze právě to najít takovou funkci na celém R. A i kdyby to tak nebylo, tak proč neřešit tu úlohu takto - obecněji.
↑ vlado_bb:
Na tom něco je... Ale stále jde jen o vhodnou formulaci definice.
↑ check_drummer:
No, funkcí tgh x bych nepohrdla! Je to dáma krásná, vznešená, dokonce i zdola omezená, stačí jen ji vyjádřit přes exponencielu.
↑ check_drummer:
>> To zajímavé je na té úloze právě to najít takovou funkci na celém R.
Ještě zajímavější by bylo na nějaké jiné zadané množině :-)
↑ Eratosthenes:
[mathjax]tgh x= (e^{x}-e^{-x})/(e^{x}+e^{-x})[/mathjax]