Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2022 09:01 — Editoval PoisonIvy (12. 12. 2022 09:08)

PoisonIvy
Zelenáč
Příspěvky: 16
Pozice: student
Reputace:   
 

Statistika - odchylka

Dobrý den, potřebovala bych poradit s výpočtem směrodatné odchylky, ale nejsem si úplně jistá. Bylo mi řečeno, že na to mám jít přes variance, ale úplně se mi to nezdá.

Mám vypočtenou hodnotu d z naměřených dat z (n = 80), data sledují normální rozdělení, mám průměr, odchylku i rozptyl. Jedná se o výběrovou statistiku, tj. nemám možnost změřit všechny vzorky.

Sm. odchylku u tohoto měření d mám určenou přes parciální derivace vzorce d =... Tato hodnota d se však dá měřit i přímo. Chtěla bych právě ukázat to, že pokud se tato hodnota d měří přímo, jednou, na jednom člověku a poté se aplikuje na všechny osoby, je hodnota d zatížena velkou chybou. Předpokládám, že pokud vyberu náhodného jedince, u kterého tedy tuto hodnotu d změřím (jednou, přímo, naaplikuji na všechny) bude zatížena chybou obsahující - odchylku od průměru (vybraný jedinec má hodnotu d mimo průměr, tím myslím, že se na Gaussově rozložení nenachází úplně ve středu ale někde v 95% intervalu, dejme tomu někde vlevo), směrodatnou odchylku (jedinec má d +- 2σ) a chybu měřidla.

Nevím, jak dát tyto tři chyby dohromady. Rovněž si nejsem jistá koeficientem nejistoty, jelikož vím, že se musí měřit minimálně 2x, avšak toto měření se v praxi provádí pouze jednou a hodnota d se tak nějak přibližně odhaduje.

Zkoušela jsem určit střední kvadratickou chybu aritmetického průměru, ale bylo mi řečeno, že musím uvažovat obecně a nikoliv vše počítat na naše data. My máme tedy rozptyl a SD vybrané populace, ale nevím tedy, jak by to bylo pro toho jednoho jedince viz. výše. Zkoušela jsem si to také na jednom vzorku, resp. jsem si z dat vybrala jedno měření a na tom si zkouším ten výpočet chyby, ale jak říkám. Mám vybrat jednoho jedince náhodně (nemusí být ani v mém měření) + ty chyby nevím jak dát dohromady.

Děkuji

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson