Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, mam za ukol najit nejaky "closure operator" a overit, zda plati vsechny tři podminky: definice zni:
If we are given a set [mathjax]A[/mathjax], a mapping [mathjax]C: Su(A) \rightarrow Su(A) [/mathjax] is called a closure operator on [mathjax]A[/mathjax], If for [mathjax]X,Y \subseteq A[/mathjax], it satisfies:
[mathjax] X \subseteq C(X) [/mathjax]
[mathjax] C^2 (X) = C(X)[/mathjax]
[mathjax]X \subseteq Y [/mathjax] implies [mathjax]C(X) \subseteq C(Y) [/mathjax]
A subset X of A is called a closed subset if C(X) = X
Ja myslim ze to muze byt nejaka mnozina a nejake zobrazeni, treba [mathjax]\mathbb{Z}[/mathjax] a ted staci vymyslet vhodne zobrazeni, tak treba: [mathjax]C: \mathbb{Z} \rightarrow \mathbb{Z}[/mathjax] a treba at plati ze [mathjax]f(x)=2x[/mathjax] tudiz mam mnozinu, mam zobrazeni a myslim ze plati [mathjax] X \subseteq C(X) [/mathjax] , protoze ten vyslededk 2x znovu padne do mnoziny Z, ale nevim jak overit ti dalsi dve podminky. Pomuze mi nekdo?
Ahoj, co je to [mathjax]Su(A)[/mathjax]?
to ani ja nevim, ale je to v definicii
↑ algebrajesupr: V takom pripade musi byt ten symbol vysvetleny v predchadzajucom texte.
Neni, koukal jsem se. Na wiki je to vysvetlene takhle:
https://en.wikipedia.org/wiki/Closure_operator
↑ algebrajesupr: My vieme, co je closure operator. Nevieme, co je Su(A).
Ja nevim ani jedno .. a chtel jsem se zeptat jestli mi nekdo pomuze
↑ algebrajesupr:Samozrejme. Ale ak mame najst zobrazenie na mnozine, o ktorej netusime, co to vlastne je, tak to je neriesitelna uloha.
Vzdyt řikate, ze vite co closure operator je
↑ algebrajesupr:Ano, zobrazenie na [mathjax]2^X[/mathjax] s vyssie uvedenymi vlastnostami.
vlado_bb napsal(a):
↑ algebrajesupr:Ano, zobrazenie na [mathjax]2^X[/mathjax] s vyssie uvedenymi vlastnostami.
2^X je closure operator?
jo proc?
check_drummer napsal(a):
Ahoj, co je to [mathjax]Su(A)[/mathjax]?
na wiki je to definovano takhle: [mathjax] cl: P(S) \rightarrow P(S)[/mathjax]
↑ algebrajesupr:
Už tedy vím co to je, ale z didaktických důvodů - umíš z té wiki zjisit co je P(S)? Bude to nejspíš totéž co Su(A), ale jednak mě zaráží, že to nemáte definované a jednak, že chceš vysvětlit pojem, u kterého nezmáš pojmy, které se v jeho definici vyskytují....
Matematika není management, nestačí o pojmech vyprávět, je třeba je chápat, jinak nemá smysl se jí věnovat. A navíc je to asi duševně dost náročné učit se něco co nevím co je. :-)
algebrajesupr napsal(a):
Neni, koukal jsem se.
Pokud to opravdu nemáte definované v předchozím textu nebo v nějakých prerekvizitách, tak je to nekorektně vedená přednáška. Ale nic nebrání tomu se přednášejícho zeptat.
a nemuzeme brat v uvahu definici z wikipedie?
↑ algebrajesupr:
Je potřeba ověřit, že jsou obě definice ekvivaletní. Podle mě jsou. Co tedy znamená P(S) na wikipedii?
Ja myslim, ze podle toho co je na wiki, tak [mathjax] cl: P(S) \rightarrow P(S)[/mathjax] označuje zobrazeni z potenčni množiny S do potenčni množiny S.
Tak děkuji. Už jenom ověrit ti tři podminky. Jak na to prosim vas?
↑ algebrajesupr: Uvazime konkretne zobrazenie na nejakej mnozine a overime podmienku 1, ak je splnena, tak podmienku 2 a ak je aj ta splnena, tak podmienku 3. Ak su vsetky splnene, dane zobrazenie je operator uzaveru.
jo .. jenom nevim co ten zapis v 2. a 3. znamena
↑ algebrajesupr:[mathjax] C^2(X)=C(C(X))[/mathjax], implies znamena implikuje (A implies B znamena z A vyplyva B).
↑ algebrajesupr:
Hlavně si uvědom co to C je za funkci - z jaké množiny do jaké. Možná jako cvičení bys mohl vymyslet nějakou funkci C z P(S) do P(S), která nemusí žádnou z podmínek 1 až 3 splňovat.
A zamysli se nad tím, zda tebou navrhovaná funkce C je z P(S) do P(S).