Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ vlado_bb: Su z vesnice, některé věci potřebuju vysvětlit víckrát.
A. Zobrazení [mathjax]C(X)=\cap\{H \in F; X \subseteq H \}[/mathjax] je definice uzávěru množiny, a protože splňuje podmínky 1) 2) 3), je to c.o. - to chápu.
B. Existují i další zobrazení, která splňují 1) 2) 3), např. [mathjax]C(X)=X[/mathjax] , [mathjax]C(X)=A[/mathjax], to jsou taky c.o., přitom nemusí být řeč o uzavřených množinách. Prostě jenom splňují 1) 2) 3) - to taky chápu
C. [mathjax]C(X)=\emptyset [/mathjax] není c.o., protože nesplňuje 1) - to taky chápu
B. " Takyto c.o. nemoze byt odvedeny od topologie uvedenym sposobom, pretoze prazdna mnozina je v kazdom topologickom priestore uzavreta." Tato věta znamená B. nebo něco jiného? Ta prázdná množina jako argument mě mate...
P.S. Jaký/Existuje český ekvivalent ke "closure operator"?
Dík za odpověď.
osman napsal(a):
[re]
P.S. Jaký/Existuje český ekvivalent ke "closure operator"?
Ahoj, na algebře jsme používali pojem "uzávěrový operátor", ale byl definován trochu jinak - pomocí uzávěrového systému, což byl systém množin s nějakou vlastností. Ale to co probíráme zde na fóru je podle mě obecnější postup nevyžadující uzávěrový systém, pro ten náš uzávěrový operátor z algebry se ale také daly dokázat body 1) - 3) - tedy nešlo o definici, ale o větu.
↑ osman: Ano, znamena to to, co uvadzas. Pretoze v takom pripade je obrazom prazdnej mnoziny cely priestor, co znamena, ze prazdna mnozina nie je uzavrata, to ale v ziadnom topologickom priestore nemoze byt pravda. A pokial ide o preklad, myslim, ze "operator uzaveru" je adekvatne oznacenie.
↑ osman:
k bodu B) - ta prázdná množina slouží jen jako jednoduchý argument k bodu B, protože nemusí být pro daný c.o. zřejmé, že jej nelze sestrojit pomocí systému uzavřených množin konstrukcí, kterou popisuje vlado_bb v #50. Konkrétně jde o c.o., který každé množině přiřadí celou množinu S. Pokud však máš jiný argument než pomocí prázdné množiny, tak ok.
↑ vlado_bb: Omlouvám se, asi mi něco podstatného uniklo.
Věřím, že prázdná množina je uzavřená v každém topologickém prostoru.
Řekl bych, že když ji zobrazím na celý prostor, tak její obraz [mathjax]C(\emptyset)=A[/mathjax] bude otevřená množina, která není podmnožinou žádné uzavřené množiny - nejde použít aparát s uzavřenýma množinama.
Nerozumím ale, z čeho plyne, že "v takom pripade je obrazom prazdnej mnoziny cely priestor, co znamena, ze prazdna mnozina nie je uzavrata, to ale v ziadnom topologickom priestore nemoze byt pravda."
Dík za odpověď
↑ osman:
Možná to co ti uniklo je to, že pro každou uzavřenou množinu X platí C(X)=X.
Možná zajímavá otázka je, zda může existovat neuzavřená množina M, pro kterou rovněž platí C(M)=M.
↑ check_drummer:
Jo, to bylo ono.
Akorát jsem to pochopil tak, že c.o. přímo definuje uzavřenou množinu jako množinu, pro kterou platí [mathjax]C(X)=X[/mathjax].
Potom mi dávají smysl i všechny řeči o prázdné množině.
Dík za popostrčení.
↑ osman:
Existuje asi více přístupů. To co uváděl vlado_bb je, že nejprve je dán systém uzavřených množin a k nim je definován c.o. Asi to jde i naopak. My to měli v algebře také tak, že byl dán uzávěrový systém a pomocí něj je definován c.o.