Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
mám jen dotaz, zda lze vyřešit integrál [mathjax]\int_{}^{}\frac{x^{2}}{\sqrt{1-x^{2}}}dx[/mathjax] i jinak, než přes goniometrické substituce. Použití těchto substitucí znám a aplikuji je u příkladů, ale zajímalo by mne, zda by šlo vyřešit i jiným způsobem. Budu moc rád za každý názor.
↑ surovec:
arcsin ve výsledku přece nemusí být důsledkem goniometrické substituce...
↑ Kája2:
Podívej se na můj web www.tucekweb.info, sekce matematika.
Tam je jiný postup, ale ve výsledku se vyskytuje funkce arcsin x
↑ Kája2:
[mathjax] \huge \int \frac {x^2} {\sqrt{1-x^2}}dx = \int \frac {x^2-1+1} {\sqrt{1-x^2}}dx=[/mathjax]
[mathjax]\huge =\int \frac 1 {\sqrt{1-x^2}}dx - \int \sqrt{1-x^2}dx [/mathjax]
Takže
[mathjax]\huge \int \frac {x^2} {\sqrt{1-x^2}}dx = \arcsin x - I [/mathjax]
Integrál [mathjax]I [/mathjax] vezmi per partes (v'=1), dostaneš
[mathjax]\huge I =x\sqrt {1-x^2}+\int \frac {x^2} {\sqrt{1-x^2}}dx[/mathjax]
dosazeno do předchozího
[mathjax]\huge \int \frac {x^2} {\sqrt{1-x^2}}dx = \arcsin x -x\sqrt {1-x^2}-\int \frac {x^2} {\sqrt{1-x^2}}dx [/mathjax]
a dál je to asi jasné...
↑ Kája2:
Ahoj.
Myslím si, že by šlo uvažovat event. i o substituci tgh y, využít vztahu pro druhou mocninu tgh funkce a druhou mocninu cosh funkce, postupně se dostat k exponenciela a substituci za tuto funkci. Ale je to zbytečně zdlouhavé.
Stačí použít výše uvedené postupy, nebo rovnou substituovat výraz sqrt (), pak použít substituci sinus na daném intervalu.
Stránky: 1