Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, dostali jsme pracovní list, ale žádné vzorečky, navíc tohle téma nemáme ani v učebnici. Paní učitelka je totiž už asi 14 dní nemocná a tak nemáme výklad. Něco jsem si dohledal na internetu, ale k těmto dvěma příkladům nemůžu najít žádný vzoreček.
1) Ionizační energie kyslíku je 14,9 eV. Jak velkým napětím je třeba urychlit elektron, aby získal takto velikou energii?
2) Lavinová ionizace nárazem nastává při intenzitě elektrického pole přibližně [mathjax]
3 * 10\wedge 6 V/m. [/mathjax]. Za předpokladu, že jsme ve stejném poli, vypočítej potenciální rozdíl ve vzdálenosti 1 mm.
Byl bych hrozně rád za pomoc, protože jsem úplně ztracený a tak jsem napsal sem. Aspoň ty vzorečky...
Děkuji.
Lukáš
↑ troxl:
1) Můžeš také použít vztah pro elektrickou práci či energii [mathjax]W=QU[/mathjax], tedy práce = náboj x napětí.
Odtud vyjádříš napětí, hodnotu energie v eV je potřeba přepočítat na jouly, [mathjax]Q=e[/mathjax] je náboj elektronu.
2) Zde můžeš použít vztah pro intenzitu homogenního pole mezi dvěma deskami, [mathjax]E=U/d[/mathjax], kde [mathjax]U[/mathjax] je napětí mezi deskami, tedy potenciálový rozdíl.