Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
moc moc prosím, vůbec si nevím rady s tímto příkladem:
Dokonalým spálením 1 dm3 plynného uhlovodíku vzniknou 3 dm3 oxidu uhličitého a 4 dm3 vodní páry (objemy plynů jsou měřeny za stejných podmínek). Jaký je souhrnný vzorec tohoto uhlovodíku?
Mohl by mi někdo poradit?
Moc děkuji.
No, převeď to na moly ... a urči, jaký je poměr molů uhlíku, vodíku a kyslíku. Stejný poměr musí mít i atomy v molekulách, které se reakce účastní.
A nejspíš to ani na ty moly převádět nemusíš, protože stejný počet molů zabírá i stejný objem, takže klidně můžeš říct, že 1mol toho uhlovodíku + x molů molekul kyslíku vzniknou 3 moly CO2 a 4 moly H20. Ten uhlovodík žádný kyslík neobsahuje (předpokládám, protože jinak by se to nenazývalo "uhlovodík".
Co platí pro moly, platí i pro samotné molekuly (akorát že molu může být půlka, zatímco molekuly né).
Takže to zkus nějak dát do rovnosti a uvidíš.
Když z jedné molekuly uhlovodíku vzniknou 3 molekuly CO2, tak asi bude mít 3 uhlíky.
To samé pro ostatní prvky, neměl by to být žádný problém.
↑ MichalAld:
Děkuji, už jsem různě zkoušel převádět a dávat do poměru všechno možné, ale vždy mi vyjde nějaký nesmysl... nevím v čem dělám chybu :/
Pomocí vzorce m=ró.V jsem vypočítal, že hmotnost CO2 je 5,94g a hmotnost H2O 3,22g. Potom podle vzorce n=m/M jsem vypočítal, že látkové množství CO2 je 0,135 mol a látkové množství H2O 0,179 mol. 0,179 mol jsem vynásobil dvěma, protože H2O obsahuje 2 vodíky? Když jsem dal so poměru 0,135:0,358 a rozšířil 10, tak mi vyšel poměr uhlíku k vodíku cca 1:4, což odpovídá CH4, což ale moc nedává smysl podle toho, co jste psal výše...
Podle mě z toho převádění nakonec žádný užitek není. Pokud je to ideální plyn, tak platí stavová rovnice ideálního plynu, tedy
pV = nRT
a protože tlak i teplota jsou pro všechny stejné, tak z toho plyne, že n = C * V, C je prostě nějaká konstanta. A protože nás zajímají jen poměry, nemusíme její velikost znát, nebo si ji dokonce můžeme stanovit libovolně - například rovnou jedné. Pak to sice budou "trochu jiné moly" než ty běžně používané, ale vzhledem k tomu, že chemici stejně nevědí kolik molekul ten mol vlastně obsahuje, tak je to ničemu nevadí.
Takže bych to zkusil nedřív takto.
PS: já vím, že dnešní chemici už vědí, kolik má mol molekul, ale v rámci chemie samotné na to nelze přijít. Protože tam jde vždycky jen o poměry.
Navíc, u těch desetinných čísel se poněkud ztrácí fakt, že jejich poměr je 3:4
Hezký den.
Řekl bych, že podle zadání při spálení 1 molekuly uhlovodíku X vzniknou
- 3 molekuly CO2 -> v molekule X jsou 3 atomy C,
- 4 molekuly H2O -> v molekule X je 8 atomů H.
Takže X ~ C3H8
(aspoň podle mě - ale třeba se pletu?)
↑ kolotoc:
Hezký den.
Řekl bych, že v posledních dvou větách odpovědi kolegy tady ↑ MichalAld: je jasný návod na sestavení sumárního vzorce tzv. "z hlavy".