Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Při přípravě na maturitu jsem se sama nějak zamotala s proudy u transformátoru.
Koukala jsem na videopokusy, které mě zmátly, přestože jsem měla pocit, že tématu rozumím.
V čase od 5:50 je demonstrováno zvýšení napětí transformátorem nahoru. Žárovka v sekundárním obvodu jasněji svítí. Je to tím, že podle Ohmova zákona jí teče větší proud a to víc zahřeje vlákno, že? Ok, ale jak je to teda s tvrzením, že transformátor by teď měl měnit proud směrem dolů? Já si myslela, že odebíraný proud si určuje spotřebič podle Ohmova zákona, a ta žárovka mi to potvrzuje.
Jak je to teda s transformací na vysoké napětí, aby byl nižší proud a menší ztráty při přenosu? Copak proud tekoucí z trafostanice není dán odporem připojeného vedení? Kdo teda určuje velikost odebíraného proudu? Transformátor nebo spotřebič podle Ohmova zákona?
Experiment od času 7:30 mě zmátl taky. Jakto, že proud v primárním okruhu teče jen po připojení spotřebiče do sekundárního okruhu? Copak obvod zdroj, primární cívka, malá žárovička a zpět zdroj není uzavřený okruh? Pokud tam proud neteče, jakto, že dochází k elektromagnetické indukci?
Poradíte?
Šárka
V prvním případě je to tak, že když u transformátoru který zvyšuje napětí (v tom videu ze 110 na 220 V) začnu odebírat ze sekundáru proud (dejme tom 1 A), tak primárem začne téct proud 2 A. Všechno sedí, 110 V * 2 A = 220 W, 220 V * 1 A = 220 W.
Totéž je v druhém případě. Z transformátoru na sekundáru neodebírám nic, tak ani primár si nevezme ze zdroje nic. Jakmile připojím na sekundár spotřebič, primár si také "cucne" proudu ze zdroje a kontrolní žárovička se rozsvítí.
Trochu jsem to zjednodušil. Ve skutečnosti ve druhém případě i nezatížené trafo odebírá nějaký proud ze zdroje, konkrétně magnetizační proud, který je odpovědný za ztráty naprázdno (a vlastně i při zatížení (ale tam je pak víc druhů ztrát)). Ale ten je poměrně malý a kontrolní žárovičku nerozsvítí. A nahoře jsem uváděl watty, o čemž by se dalo polemizovat, proto se v elektrotechnice používá jednotka VA (voltampér), ale to už bychom zabředli do jalových proudů a buhví čeho, drž se wattů a budeš to mít správně.
Děkuji za nasměrování, já ještě prolezla internet. Problém je, že RLC obvody jsme brali jen okrajově a o jalovém a zdánlivém výkonu jsem slyšela taky jen z rychlíku na semináři.
Chápu to teda dobře, že primární okruh (zdroj AC 110 V, primární cívka a malá žárovička) má impedanci Z1, která udává, jaký proud primárním okruhem teče (v souladu s Ohmovým zákonem), ale díky tomu, že většinu impedance tvoří induktivní reaktance primární cívky, tak fázový posun mezi napětím a tímto proudem je poměrně velký a tak většina z něj se spotřebuje na vytvoření proměnného magnetického pole (to je ten jalový proud?) a jen malá část je činný proud. Tento by mohl konat práci, to znamená rozsvítit malou žárovičku, ale je na to moc malý, vlákno se dostatečně nerozžhaví.
Jakmile zapojím spotřebič do sekundárního obvodu, tak se díky transformátoru objeví proud i v primárním okruhu (jeho velikost bude v tom experimentu dvojnásobná oproti sekundárnímu proudu). Tyto proudy jsou oba činné a mohou konat práci a oba způsobí rozžhavení vláken žároviček. Je to tak?
A pokud bych do obou okruhů zapojila ampérmetry, ukazovaly by oba hodnoty těchto činných proudů?
Omlouvám se, pokud píšu úplné nesmysly, snažím se to pochopit. Pokud je to nepřesné, ale pes je zakopaný v tom jalovém a činném proudu, kdy hodně zjednodušeně jeden umožní elektromagnetickou indukci a druhý svícení a víc to nemám řešit, tak mi to dejte vědět, ať už můžu transformátor opustit a jít na další maturitní otázky :-)
Vidím, že jsem to zjednodušil až moc, že o jalovém a činném proudu víš, ale v tomhle případě není potřeba se tím zabývat, tady je na konci ohmická zátěž (=činný proud) a ty jalové jsou jen v oblasti ztrát a o těch se v tom videu vůbec nemluví. Už si nepamatuju v jakém rozsahu to bylo u maturity, ale řekl bych, že to nejspíš nemusíš řešit.
EDIT: pardon, ještě ty otázky - ano, je to tak :-)