Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte,
ako ukážem že [mathjax]\lim_{n\to\infty }\frac{1}{\sqrt[2]{n}} =0[/mathjax]?
Rozmýšlal som o tom, že rozdelim výraz na 2 členy (rozdelim postupnošt na dve):
[mathjax]\frac{1}{\sqrt{n}}=\frac{\sqrt{n}}{n}=\frac{\sqrt{n}}{1}\cdot \frac{1}{n}[/mathjax]
A teraz mi stačí ukázať, že limita súčinu sa rovná súčinu limít.
Avšak nie som si istý, či nie su podmienky. Jedna z limít musí byť rovná nule, aby som mohol limitu súčinu rozdeliť na súčin limit. Avšak to práve chcem využiť.
Jednoducho chcem toto zrobiť:
[mathjax]\lim_{x\to\infty }\frac{1}{\sqrt{n}}=\lim_{x\to\infty }\frac{\sqrt{n}}{n}=\lim_{x\to\infty }\frac{\sqrt{n}}{1}\cdot \frac{1}{n}=
(\lim_{x\to\infty } \frac{\sqrt{n}}{1})\cdot \lim_{x\to\infty }\frac{1}{n}=(\lim_{x\to\infty } \frac{\sqrt{n}}{1})\cdot 0 = 0[/mathjax]
Teda ak chcem dokázať, že [mathjax]\lim_{x\to\infty } \frac{1}{\sqrt{n}}=0[/mathjax], nemôžem použiť hore uvedený postup, lebo ak chcem rozdeliť limitu súčinu na súčin limít, tak musím využiť vzťah: [mathjax]\lim_{x\to\infty } \frac{1}{n} = 0[/mathjax]. A to chcem práve dokázať.
↑ Chavier: Tvoj postup nevedia k cielu, pretoze prva z tych limit v sucine nie je vlastna. Ale pojde to priamo z definicie limity.
↑ vlado_bb: Ja by som to riešil takto (priamo z definície)
Definícia: postupnosť [mathjax]\{a_n\}[/mathjax] konverguje k reálnemu číslo a, ak pre každé [mathjax]\varepsilon > 0[/mathjax] existuje [mathjax]n_0 \in \mathbb{N}[/mathjax] také, že pre všetky [mathjax]n\ge n_0[/mathjax] je [mathjax]|a_n-a|<\varepsilon [/mathjax].
Takže najprv nájdem aké musia byť [mathjax]\text{"n-ká"}[/mathjax]:
[mathjax]|\frac{1}{\sqrt{n}}-0|<\varepsilon [/mathjax]
[mathjax]\frac{1}{\sqrt{n}}<\varepsilon [/mathjax]
[mathjax]n>\frac{1}{\varepsilon ^{2}}[/mathjax]
Teda [mathjax]n_0[/mathjax] má byť takéto: [mathjax]n_0>\frac{1}{\varepsilon ^{2}}[/mathjax] a všetky n-ká
majú byť väčšie alebo rovné [mathjax]n_0[/mathjax].
Teraz ukážem, že že [mathjax]|a_n-a|<\varepsilon [/mathjax].
Nech je [mathjax]\varepsilon >0 [/mathjax] a nech platí že [mathjax]n > \frac{1}{\varepsilon ^{2}}[/mathjax].
Po dosadení dostávame:
[mathjax]|\frac{1}{\varepsilon ^{2}}-0| = |\frac{1}{\sqrt{n}}|=\frac{1}{\sqrt{n}}
[/mathjax]
Vieme povedať že:
[mathjax]\frac{1}{\sqrt{n}}<\frac{1}{\sqrt{\frac{1}{\varepsilon ^{2}}}}
[/mathjax]
A teda:
[mathjax]\frac{1}{\sqrt{n}}<\frac{1}{\sqrt{\frac{1}{\varepsilon ^{2}}}}=\varepsilon
[/mathjax]
Chavier napsal(a):
↑ vlado_bb: Ja by som to riešil takto (priamo z definície)
Definícia: postupnosť [mathjax]\{a_n\}[/mathjax] konverguje k reálnemu číslo a, ak pre každé [mathjax]\varepsilon > 0[/mathjax] existuje [mathjax]n_0 \in \mathbb{N}[/mathjax] také, že pre všetky [mathjax]n\ge n_0[/mathjax] je [mathjax]|a_n-a|<\varepsilon [/mathjax].
Takže najprv nájdem aké musia byť [mathjax]\text{"n-ká"}[/mathjax]:
[mathjax]|\frac{1}{\sqrt{n}}-0|<\varepsilon [/mathjax]
[mathjax]\frac{1}{\sqrt{n}}<\varepsilon [/mathjax]
[mathjax]n>\frac{1}{\varepsilon ^{2}}[/mathjax]
Teda [mathjax]n_0[/mathjax] má byť takéto: [mathjax]n_0>\frac{1}{\varepsilon ^{2}}[/mathjax] XXXXXX a všetky n-ká
majú byť väčšie alebo rovné [mathjax]n_0[/mathjax].
Teraz ukážem, že že [mathjax]|a_n-a|<\varepsilon [/mathjax].
Nech je [mathjax]\varepsilon >0 [/mathjax] a nech platí že [mathjax]n > \frac{1}{\varepsilon ^{2}}[/mathjax].
Po dosadení dostávame:
[mathjax]|\frac{1}{\varepsilon ^{2}}-0| = |\frac{1}{\sqrt{n}}|=\frac{1}{\sqrt{n}}
[/mathjax]
Vieme povedať že:
[mathjax]\frac{1}{\sqrt{n}}<\frac{1}{\sqrt{\frac{1}{\varepsilon ^{2}}}}
[/mathjax]
A teda:
[mathjax]\frac{1}{\sqrt{n}}<\frac{1}{\sqrt{\frac{1}{\varepsilon ^{2}}}}=\varepsilon
[/mathjax]
Dokaz by som skoncil na mieste XXXXXX, kde by som este dopisal "a pre kazde kladne epsilon taketo n_0 existuje."
Stránky: 1