Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám příklad:
V E3
jsou dány přímky p = ⟨P, u⟩ a q = ⟨Q, v⟩, kde P = [2, 2, r], r ∈ R, u = (−2, 3, 1); Q = [4, −1, 3], v = (−1, 2, 1).
Určete rovinu ρ nerůznoběžnou s p, q, která má od obou přímek stejnou vzdálenost.
Napadá mě vzít body P a Q a dát do rovnosti vzdálenost těchto bodů od roviny ρ: ax+by+cz+d=0. Vyjdou mi ale dva parametry a nějak se nemůžu dopočítat. Je ještě jiný způsob? Děkuji
↑ Simkovam:
Vyrob rovinu rovnoběžnou s p i q procházející středem úsečky PQ.
↑ surovec: Aha, že by to bylo tak jednoduché?! Tak mockrát děkuji!
↑ Simkovam:
Ahoj.
Směrové vektory přímek p, q nejsou rovnoběžné.
Spoctu- li ortogonální doplňky vzhledem k bázi i,j,k na základě obou směrových vektorů, dostanu vektor (1;1;-1), který je k oběma kolmý.
Pak bych sestrojila pomocnou rovinu ρ tak, aby přímka p byla k ní kolmá, přímka q v ní ležela, dostanu
ρ: x=4+o-w
y=-1+o+2w
z=3-o+w, kde o,w jsou z R, tam se vlastně v rovnici roviny ukazuje bod Q , směrový vektor přímky q, vektor kolmý k oběma vektorům.
Průnik přímky p a roviny ρ je bod P(12-2r,-13+3r,2r-5)
Pak sestrojim přímku h danou bodem P a směrovým vektorem(1,1-1), když ale spočítám průnik této přímky s přímkou q, soustava nemá řešení,. Z toho bych usoudila, že se nebude jednat o mimoběžky, jinak by tam byl průnik, a šla by následně spočítat nejkratší příčka. Z toho usuzuji, že to jsou dvě různoběžky, jimiž lze proložit rovinu. Jakákoliv rovnoběžná rovina s ní bude od obou různoběžek stejně pak vzdálená.
Jestli jsem se někde nespletl a, analytickou geometrii jsem neviděla už 35let!!!
↑ krakonoš: Ahaaa, děkuji a ten bod P jste spočítala jak?
↑ krakonoš: Ale řikám si jestli by pouze nestačilo udělat příčku mimoběžek a rovina, která je od obou stejně vzdálená je rovina procházejícím středem tý příčky se směrovým vektorem (1,1,-1).
↑ Simkovam:
Průnik přímky p a roviny ρ je bod P, jde o soustavu tři rovnic o třech neznámých
↑ Simkovam:
Ano, ale v případě, že jde o dvě mimoběžky.
Sestrojíme pomocnou rovinu, která je kolmá na přímku p, tu posunujeme tak dlouho, až docílíme toho, že přímka q v této rovině leží. Průnikem přímky p a roviny je bod P. Pak spočteme rovnici přímky h , která je kolmá k oběma přímkám, prochází bodem P, má směrový vektor , který je vektorovým součinem těch směrových vektorů přímek p,q. Průnik přímek h,q by dal bod H, pokud by šlo o mimoběžky.