Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám následující problém:
V rovině je dán pravidelný osmiúhelník [mathjax]\textbf{ABCDEFGH}[/mathjax]. Vyjádřete vektor [mathjax]\vec{DF}[/mathjax] jako lineární kombinaci vektorů [mathjax]\vec{DH}[/mathjax] a [mathjax]\vec{HE}[/mathjax]. Koeficienty lineární kombinace uveďte s přesností na tisíciny.
Ta kombinace by měla vypadat asi takto [mathjax]\vec{DF} = \alpha . \vec{DH} + \beta . \vec{HE}[/mathjax]
Ale nevím, jak z tohoto obecného zápisu získat nějaká konkrétní čísla a vypočítat koeficienty. Zkoušel jsem si vektory nakreslit graficky, ale pokaždé mi vyšla jiná hodnota...
Nevíte co s tím?
Ahoj,
napadá mě použít osmou "odmocninu" z komplexního čísla (nejlépe z 1),
resp. zobrazení těchto odmocnin v Gaussově rovině.
Dokonce to i vychází...
Ahoj,
a ani nemusíš uvažovat komplexní rovinu, stačí funkce sin, cos. Zkus uvažovat osmiúhelník se středem v počátku vepsaný do jetnotkové kružnice a spočítat souřadnice těch bodů s dostatečnou přesností.... ideálně je užvažovat zcela přesně....
Stránky: 1