Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den, nejaky cas jsem po skole a tak jsem plno veci jiz zapomnela. Pomaham s pripravou na zapoctovou pisemku z derivaci a potrebovala bych pomoct s utvorenim funkce teto slovni ulohy.
Myslenka je, urceni jedne strany obdelnika jako x, ale nevim jak vyjadrit tu nasledujici. Dekuju za pomoc
Zadani:
Uvazujte obdelnikovy plot zahrady na brehu reky (z jedne strany je zahrada ohrozena vodou, plot se zde nemusi stavet). Jak postavit plot delky 50 m, aby byla ohrozena plocha co nejvetsi?
Dobrý den. Hledaný obsah je S = ab, obvod obdélníku je 2a+2b, vzhledem k tomu, že uvažujeme oplocení pouze tří stran a to délkou 50m, pak 2a+b=50. Odtud vyjádříme jednu proměnnou, např. b=50-2a a dosadíme do vzorce pro obsah. Tedy S=a*(50-2a)=50a-2a^2 následně podle této proměnné derivujeme. Tedy dS/da=50-4a. Pro nalezení extrému musíme toto položit rovno nule. Tedy 0=50-4a a vyjádříme proměnnou a. Odtud dostaneme a=50/4=12.5 po dosazení proměnné a zpět do vzorce 2a+b=50 dostaneme i proměnnou b=25. A náš hledaný obsah je tedy S=a*b=12.5*25=312.5.
↑ Chobot:
Buď taký dobrý a nepodávaj kompletné riešenia, dobre?
Snaž sa radšej zadávateľa priviesť k riešeniu, ináč sa nič nenaučí. Veď je to vari úloha, ktorá obsahuje preberané učivo, či nie?
Úlohu zadávateľka síce odovzdá, ale zajtra sem dá identickú úlohu s iným zadaním, ako sa dosť často stáva.
Prečítaj si pravidlá fóra, a to s plným porozumením. Takto to vyzerá, že sa chceš iba ukázať, aký si šikovný a že ty, na rozdiel od zadávateľky a možno aj iných prispievateľov, dokážeš úlohu zdarne vyriešiť. Že potešíš zadávateľku, to vyzerá byť vedľajší efekt tvojho výkonu...
↑ misaH: Pokud dobře čtu, tak zadavatelka pomáhá s přípravou na zápočtovou písemku, ne, že to je její úloha do školy, takže v tom nevidím žádný problém. Závazná pravidla jsem četl a tam o tom nic není. Je to pouze v sekci "dobře míněné rady". Co se týče toho "ináč sa nič nenaučí", tak tomu bych oponoval. Mě osobně častokrát k pořádnému porozumění pomohlo konkrétní řešení. To, že tady odpovím na jeden dotaz neznamená, že najednou bude schopna řešit všechny příklady tohoto typu. Jinak ne, opravdu se nevytahuju. Baví mě takové příklady řešit a nerozumím tomu, že když člověk položí otázku na matematickém fóru, tak že by odpovědí na ni měla být zmatečná nic neříkající odpověď. Samozřejmě, kdyby tady paní chodila denně řešit své příklady, tak to pochopím, ale takhle.
↑ Chobot:
Takže ciele fóra sú ti cudzie... Ako chceš, ale môžeš na to doplatiť - potom sa nečuduj.
Fórum naozaj nemá slúžiť na to, aby si niekomu (za niekoho) riešil úlohy.
Pravidlo pre zadávateľa:
3. Nezneužívejte prosím fórum k tomu, aby vám někdo vyřešil celý váš domácí úkol, vždy alespoň zběžně naznačte váš vlastní pokus o řešení předložených příkladů. Nejsme automat na řešení příkladů a čím menší ochotu řešit příklad ukážete vy, tím menší ochotu řešit příklad ukáží ostatní. #
Nenápadné naznačenie, že my, riešitelia chceme zadávateľom pomáhať (dávame im udicu, nie rybu). Pravda, takí ako ty na to kašlú a radšej podávajú kompletné riešenia, aj keď to nie je potrebné. Zadávateľka určite odovzdá tebou vypracovanú úlohu ako svoju. Nedal si jej žiaden výklad, neodkázal si ju na nijaký materiál. Mmch - neviem, či sa to učí na SŠ aj dnes, ale táto úloha kedysi patrila v danej téme k primitívnym, základným stredoškolským úlohám - vôbec nebolo treba zadávateľke úlohu riešiť, mohla sa ňou prehrýzť sama.
Mohol si sa jej (v súlade s pravidlami fóra, vážený pane) spýtať, aký konkrétny problém s riešením úlohy vlastne má a postupovať potom podľa jej odpovede. Hovor si čo chceš, bolo by to pre ňu určite užitočnejšie...
↑ misaH: Chápu to co píšete, ale opět pokud vidím dobře, tak to pravidlo je pro zadavatele, ne pro toho kdo odpovídá. To, aby ti, kdo odpovídají neřešili příklady za zadavatele je pouze v sekci "dobře míněné rady". Nedělejte tady ze mě gaunera, který tím někomu zničil život. Navíc pokud se nemýlím, tak paní chtěla pomoct s utvořením oné úlohy protože někomu pomáhá s vytvořením zápočtové písemky, ne, že to byl příklad který jí někdo zadal ať vyřeší a odevzdá. Ale nebojte, uchlácholím vás - stejně se to (předpokládám) už nestane. Neměl jsem v plánu za nikoho jiného řešit úlohy, byla to naprosto spontánní reakce, jinak bych k tomu samozřejmě přistupoval jinak.
P.S.: Hovořte si vy co chcete, ale to, jestli by to pro ni bylo užitečnější, nebo ne, je věc do debaty. Ne u každého funguje to co funguje u vás.
↑ vlado_bb: I když si stojím za svým, respektuji vaše vyjádření. Ode dneška si dám pozor. Přeji pěkný zbytek dne.
↑ Chobot:
Byl by to potom pěkný prededenc, aby vsichni ti, kdož chtějí mít úlohu hned vyřešenou a nemuseli o ní přemýšlet sem napsali, že "úlohu potřebují pro někoho jiného kdo ji řeší". Takže určitě souhlasím s tím nepsat sem plné řešení.
Jinak je tedy s podivem, že ten dortyčný - který již probírá derivace - sem neumí napsat dotaz sám...
Stránky: 1