Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Mám příklad nalezení oboru konvergence řady funkcí [mathjax]\frac{n!}{(x^{2}+1)*...*(x^{2}+n)}[/mathjax]. Použitím limitního podílového kritéria dojdu k [mathjax]\frac{n+1}{x^{2}+n+1}[/mathjax], čehož limita je jedna. Z definice co mám ve skriptech to vypadá, že použitím tohoto kritéria s výsledkem jedna o tom, zda řada konverguje, nebo diverguje nemůžeme rozhodnout. Z vypočítaných příkladů co mám ve skriptech to vypadá, že by řada měla divergovat (k čemuž se přikláním i já). Z výsledku však má řada konvergovat na R bez nuly. Avšak tomu poslednímu moc nevěřím, protože ve výsledcích je chyb jak máků. Takže jak to teda je? A pokud teda tato řada nediverguje a z podílového kritéria nic nezjistím, tak jaké jiné kritérium bych měl použít?
↑ Chobot:
Zkuste použít Raabeovo kritérium, které je citlivější. Pomocí podílového (D'Alambertova) to zjistit nelze (limita je 1).
O řadách je též na mém webu www.tucekweb.info. (sekce matematika)
↑ Richard Tuček: Děkuji za radu. Raabeovo kritérium mě napadlo, ale zapomněl jsem zmínit jednu věc. Ve skriptech máme uvedeny pouze srovnávací, odmocninové a podílové (to vše včetně limitních) kritéria a rád bych využil pouze toho, co máme ve skriptech. Za předpokladu, že odmocninové, ani podílové kritérium v tomto případě nefunguje, tak mám možnost využít asi pouze srovnávací kritérium. Jakou řadou bych to tedy mohl ohraničit, abych dosáhl výsledku?
↑ Chobot:
Zkusil jsem to spočítat Raabeovým kritériem, vyšlo mi, že řada konverguje pro abs(x)>1.
Jak řadu ohraničit mě nyní nenapadá. Jedno ohraničení bych měl, člen je menší než 1 nebo roven 1, ale to nám nepomůže.
Pro x=1 řada diverguje (harmonická řada).
↑ Richard Tuček: Díky za snahu. Kdyby mě něco napadlo, tak napíšu. :-)