Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Kika6:
Ahoj co znamená že je něco "okyselené"? Já si vždycky představím nakládanou okurku nebo zelí... :-)
↑ check_drummer: Ahoj. Jedná se o roztok KMnO4 s pár kapkami kyseliny. (Nejspíše sírové - nebylo nám řečeno).
↑ Kika6:
Ahoj. No "ideálně" by měla probíhat oxidace na H2SO4, CO2 a N2. Předpokládám teda aspoň, že to budou chtít ve škole slyšet. Nicméně realita je maličko komplikovanější a obávám se, že pro úplnou oxidaci by bylo třeba dlouhé zahřívání. Osobně jsem nikdy nezkoušel oxidovat thiokyanatan manganistanem, ale z mých zkušeností s jinými oxidačními činidly (HNO3, HClO3, H2O2) vzniká ve všech případech velké množství pararhodanu (SCN)x - je to polymer dirhodanu (SCN)2 (který je nad 0 °C dost nestabilní a má tendenci polymerizovat, v přítomnosti vody ani těch 0 °C nepomůže a okamžitě zpolymerizuje). Je to žlutá pevná látka, která není prakticky v ničem rozpustná a je chemicky málo reaktivní. Za vysokých teplot v oxidačním prostředí by nejspíš došlo k další oxidaci, ale myslím si, že bude značně pomalá (ač se třeba mýlím, nikdy jsem to nezkoušel).