Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 03. 2024 16:56

donfoxer
Zelenáč
Škola: SOŠ a SOU Zámek Kuřim
Pozice: student
Reputace:   

Zjednodušení zápisu transformace

Ahoj, vím, že jsem před nějakým tím měsícem nazpět už dával sem problematiku týkající se transformace, kterou se snažím nějak stále zkoumat a najít její smysl. Vím, že můj předchozí příspěvek moc smysl nejspíš neměl (a asi možná ani tu neuspěji, ale chci to aspoň zkusit, naposledy..)
Jedná se o to, že jsem napsal jednoduchý zápis: [mathjax]x^{n}=nx±K[/mathjax] , kde K je dorovnání členu do [mathjax]x^{n}[/mathjax] , takže by se dalo říct, že: [mathjax]x^{n}= nx + x(x^{n-1}-n)[/mathjax] anebo [mathjax]x^{n}= nx - x(n-x^{n-1})[/mathjax] (ovšem budu pracovat spíš s tou verzí, kde je nx+x..., aby se to líp počítalo).
Přemýšlel jsem totiž, zda jde utvořit nějaký kompaktní tvar např. pro vyšší mocniny typu [mathjax]6^{54}[/mathjax] (plácám, ale aspoň příklad pro objasnění). Že bych vlastně chtěl každou tu mocninu v této transformaci rozložit tou transformací, tj. [mathjax]x^{n}=nx+x(x^{n-1}-n);x^{n-1}=(n-1)x+x(x^{n-2}+(n-1),...[/mathjax] , takže vlastně bych rozkládal až do [mathjax]x^{1}[/mathjax] ..
Tuto metodu jsem zkoušel u mocnin se základem dvou, že jsem si vzal např.: [mathjax]2^{4}=4*2+2(3*2+2(2*2+2(2^{1}-2)-3)-4)[/mathjax] a poté jsem si to zkusil i rozepsat ve formě písmen (x a n): [mathjax]x^{n}=nx+x((n-1)x+x((n-2)x+x((n-3)x-(n-2))-(n-1))-n)[/mathjax] .
Dá se tedy nějak tento zápis zjednodušit, zkompletovat a následně využít i pro mocniny stejného či rozdílného základu. Chci vlastně najít nějaké řešení, abych si dokázal určit, zda vůbec tato metoda by byla možná (nebo jakože možná je, jen aby nebyla ale tak zdlouhavá.)
Děkuji za odpovědi, donfoxer. (P.S. teprv v prváku na SŠ jsem, takže to vede i k nižším matematickým znalostem, takže no hate, děkuji :D).

#2 31. 03. 2024 17:32

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Zjednodušení zápisu transformace

Ahoj. Čo tým chceš dosiahnuť?

MATH IS THE BEST!!!

#3 31. 03. 2024 23:58

check_drummer
Reputace:   105 

↑ donfoxer:
Ahoj, každý výraz lze zpravidla upravit mnoha způsoby, takže jak píše jarro - čeho chceš tou úpravou dosáhnout? Pokud je to jen nějaký pokus, zda umíš dobře upravovat výrazy, tak ok, i to je legitimní odpověď.

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 01. 04. 2024 20:31

donfoxer
Zelenáč
Škola: SOŠ a SOU Zámek Kuřim
Pozice: student
Reputace:   

↑ check_drummer:
Ahoj. Tak hlavně chci prostě nějakým způsobem si upřesnit, zda se dát do takového tvaru, aby se s tím dalo dobře pracovat. Jde mi o to, že rád zkouším pracovat s matematickými operacemi či jevy a zjišťovat, co dokážu objevit a co případně ne a spíše se učit do budoucna. Nejedná se o převratné objevy, jen o moje nadšení pro matematiku a takový dobrý pocit a zároveň i cvičení si do budoucna, pokud budu to chtít dotáhnout na vyšší level matematiky.

Zápatí