Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 06. 2024 15:18

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

Nulový kvocient geometrické posloupnosti

Zdravím,

uvažoval jsem nad tím, zdali je přípustné, aby kvocient geometrické posloupnosti měl nulovou hodnotu? Např. za předpokladu, že a1=1, by skutečně platilo, že všechny následující členy jsou násobkem toho předchozího s využitím kvocientu, ale na druhou stranu by pak nešlo kvocient definovat pro jakoukoliv dvojici členů, neboť bychom pak dostali nedefinovaný výraz 00. V učebnici ani na internetu jsem nenašel žádné pravidlo ohledně toho, že by to tak býti nemohlo, a dokonce jsem se setkal s pár základními příklady, které používaly nulový kvocient. Mohu se tedy zeptat, jak tomu skutečně je?

Předem děkuji.

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

#2 07. 06. 2024 16:47

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Nulový kvocient geometrické posloupnosti

↑ FRhapsody:
Geometrické posloupnosti s kvocientem 0 se neuvažují, protože by všechny členy (až na první) měla nulové.
Je pravda, že podíl 0/0 nemá rozumný smysl.

Kdyby byl první člen nula a nenulový kvocient, další členy by byly nulové, opět by podíl neměl smysl.

#3 07. 06. 2024 23:48

misaH

↑ FRhapsody:

a dokonce jsem se setkal s pár základními příklady, které používaly nulový kvocient

Konkrétne kde? Akými príkladmi?

#4 08. 06. 2024 14:46

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Ahoj. Podľa mňa nulový kvocient ničomu nevadí (ak som nič neprehliadol) vzorce fungujú všetky okrem am=anrmn
pre mn
skôr je problém s kvocientom q=1 lebo vtedy 1-q=0 a teda neplatí vzorec na súčet členov napr.
Ale veľká väčšina (asi) popíše postupnosť ktorá začína nejako a pokračuje nulami ako postupnosť samých núl okrem prvèho člena a nie ako geometrickú s kvocientom 0.

MATH IS THE BEST!!!

Zápatí