Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 07. 2024 13:47

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

Bernoulliho schéma

Zdravím,

potýkám se s problémem s následujícím typem příkladů: Střelec zasahuje cíl na 97 %. Jaká je pravděpodobnost, že střelec osmkrát po sobě cíl zasáhne a dvě další rány nezasáhnou. Ve výsledcích je uváděn výpočet [mathjax](0,97)^{8}*(0,03)^{2}[/mathjax], avšak proč se tento typ nedá řešit Bernoulliho schématem? Mně totiž spíše napadlo k tomuto řešení přidat ještě [mathjax]\frac{10!}{8!*2!}[/mathjax] (10 pokusů celkem, 8 příznivých) a tím vynásobit předchozí výraz.

Zadání úlohy mi typově odpovídá právě příkladům na Bernoulliho schéma, tudíž mě mate, proč by to nešlo řešit takto.

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

• (téma jako vyřešené označil(a) FRhapsody)

#2 15. 07. 2024 13:58

Richard Tuček
Místo: Liberec
Reputace:   19 
Web

Re: Bernoulliho schéma

↑ FRhapsody:
Pravd., že prvních 8 zásahů bude úspěšných a poslední 2 neúspěšné, je (0,97^8)*(0,03^2)
Pravd., že 8 zásahů bude úspěšných a 2 neúspěšné, je (10 nad 8)*(0,97^8)*(0,03^2)
Zde je jedno, kdy se trefí, či netrefí, zajímá nás jen počet zásahů.
V prvním případě nás zajímá, v kolikátém pokusu bude či nebude zásah.

Zápatí