Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Pa3kess:
Ahoj, máš na to udělat nějaký program a nebo to nějak dokázat matematicky? i když i program lze považovat za jistou formu důkazu...
↑ check_drummer: matematicky dokázat. Je to jeden z příkladů, které máme k dispozici k procvičování na budoucí zkoušku.
↑ Pa3kess:
Tak když číslo není prvočíslo, jak nejvýše může být velké nejmenší číslo, které ho dělí?
↑ Pa3kess:
Já bych to zkusil takto:
1. Vyčíslit 10!+1=3628801
2. Zkusit dělitelnost prvočísly
2 není (není sudé)
3 není (ciferný součet (28) není dělitelný 3)
5 není (nekončí 0 ani 5)
7 není (zjistíme podělením nebo 3628801
362880-2
36287-16
3626-2
362-8
35-8
27=-1(mod 7))
11 ano (3628801 suma L: 1+8+2+3=14
suma S: 0+8+6=14
L-S=14-14=0=0(mod 11)
Tedy 10!+1 není prvočíslo neboť je dělitelné 11 cbd.
Protože když máme číslo ve stylu:
tak to jako celek nemůže být dělitelné žádným z těch čísel v součinu nalevo, protože ta levá část je dělitelná beze zbytku a z té pravé části by nám tam zůstala 1/n, což tedy nikdy nebude celé číslo.
Pamatuji si to proto, že stejným způsobem lze dokázat, že prvočísel musí být nekonečně mnoho. Kdyby jich byl jen konečný počet, tak bychom je nalevo mohli dát do součinu všechna, no a s tou jedničkou to není dělitelné žádným z nich, vznikne tak další prvočíslo, jiné než ta co jsme tam napsali. Takže tam nemohla být všechna.
Existují také testy prvočíselnosti, ale nevím, jestli tohle máte povolené, zpravidla totiž nejsou úplně s jistotou.
Jinak si myslím, že neexistuje žádný o moc lepší postup, než vyzkoušet dělit uvedené číslo všemi prvočísly až po ... , a když nemáš tabulku prvočísel tak rovnou všemi čísly až po... (aspoň myslím, že vyrobit si tabulku prvočísel je pracnější než vyzkoušet rovnou všechna čísla).
Protože na nemožnosti nalézt jednoduše prvočíselný rozklad stojí dnešní RSA šifrování.
↑ MichalAld:
Máš pravdu, já jsem si to, že se nemusíme zabývat dělením prvočísly menšími než 10 uvědomil až po napsání svého příspěvku. (ale s ohledem na postup při zjišťování dělitelnosti 7 to tam nechám)
Ještě jsem zjistil jednu zajímavost
Pro čísla (p-1)!+1 (kde p je prvočíslo) platí:
ale také
Pozdravujem,
Uzitocne citanie https://oeis.org/A002981
Stránky: 1