Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoci s výpočtem hm.% jednotlivých oxidů. Mám příklad, ale nevím jak dopočítat ty oxidy zpětné. Znám počet kyslíku 8 a jednotlivé apfu jednotky moly u jendotlivych prvku. Normálně nevím jak to počítat, ale mám vzorec pro výpočet hm.% ty moly u prvku krát molární hmotnost toho prvku děleno tím celkovým minerálem, ale nemůžu zjistit minerál a tak sečíst ty molární hmotnosti a vydelit to tím. Tak mi to nevyjde. Navíc k tomu parametru se taky nemůžu dopocitat.
Vzorec mám tento:
Ale neumím to spočítat. Na přednášce máme zadané normálně minerál, ale tady ten minerál neznám, jenom ty moly u těch prvku a celkový počet kyslíku.
Nevím jak to spočítat zpětné, jestli z toho určit oxidy jako Na2O, CaO, Al2O3, SiO2 a dohromady mě to dá 8 kyslíku, pak z těchto hodnot určíme molární hmotnosti a to jsou Na2O= 61,96, CaO= 56,078, Al2O3= 96 a SiO2= 60,08 a teď při známosti ze známe molární hmotnosti těchto oxidů s ty jednotlivé apfu moly u prvku se mám jak dopocitat k hmotnostnim procentům? Tady mám vyřešeny příklad, ale když budu vycházet z předpokladu, ze znám jenom ty molární hmotnosti a koncové hodnoty apfu a u těch kyslíku a prvku počet molu, tak i přesto to nedokáži vypočítat. To ten oxid musím nějak zjistit na základě těch prvku v empirickém vzorci, třeba na základě koncových členů jako když určim minerály ze zadání NaAlSi3O8 což je albit a CaAl2Si2O8 což je anortit a dohromady to dává 8 kyslíku, takže sečteme koncové členy jako 0,70 a 0,30 a to nám dává 1 a když to dam trojčlenka
Tak Na= 1….100% a 0,70….x% a výsledek Na= 70% a Ca= 1….100% a 0,30….x% a výsledek Ca= 30% a to jsou ty oxidy Albit …70% a anortit 30%, ale nechce se mi věřit, ze by to bylo tak jednoduché.
Tady je jeden slide ze školy,
ale u mého příkladu není uvedena závorka, tak nevím jestli na základě prvku mám určit oxidy nebo to vypočítat ze zadání jako u plagioklas, ale dopocitat de neumím zpětné jen od znalosti hm.% těch oxidů k těm molum koeficientem ve sloupci 6. Řeším to už více jak týden a stále se němužu dopocitat od těch koncových členů ve sloupci 6 a ze znalosti molární hmotnosti těch oxidů co jsem si zvolil k hm.% těch oxidů. Třeba v příkladě s plagioklas mám uvedeno hodnotu v apfu koncovou a z té hodnoty se musím dopracovat k hm.% přes ty kationtove a kyslíkové kvocienty , přes součet kyslíkovych kvocientu a faktorem( parametrem, který vznikne vydělením počtu kyslíku součtem těch kyslikovych kvocientu a následním vynásobením těch kationtovych kvocientu a získáním těch koncových hodnot. Rad bych to řešil pomoci hodnot x, y, z jestli víte co tím myslím, rovnicemi, soustavou rovnic, jestli se takové příklady daji takto řešit a jestli to musí studenti řešit skrze rovnice protože já si to v hlavě nedokážu představit. Můžete mi pomoci, prosím…
Nejlepší bude, když si zjistíš jak se počítá tabulka (plagioklas), kterou jsi sem vložil.
Pokud máš Excel/Calc tak si ji do něj přepiš, ale ne jako hodnoty, ale jako výpočet. To znamená, jak se to skutečně počítá.
Pod tabulkou (kterou si vložil) je uvedený postup v šesti krocích, z kterého budeš vycházet.
Pak si uděláš druhou tabulku (zatím prázdnou) a do posledního sloupce apfu vložíš zadané hodnoty a postupně zpětně budeš počítat ty předcházející.
No a kontrolovat to budeš podle původní tabulky z prezentace.
V dalším kroku uděláš sumu sloupce apfu, která ti vyjde 5. Má však vyjít 8 (počet kyslíků). Korekce bude 1.6 kterou vydělíš sloupec apfu a vyjde ti sloupec Kationt.
Z toho si vypočteš sloupce mol a Kyslík podle počtu atomů (uvedených ve sloupcích #M a #O).
Nakonec vynásobíš sloupec molárních hmotností s moly a vyjdou nenormalizované hmotnosti, které si dáš do pomocného sloupce.
Ty znormalizuješ na sumu 100 % (trojčlenka).
A je to (To byl celý zpětný postup).
Mimochodem, nikdy jsem nic takového nepočítal, tak nezaručuji, že je to správně.
↑ mák:
Já vím, ze se to má počítat zpětné, tabulka plagioklas a ten výpočet zbývajících hodnot je uveden pod ni, ale na základě znalosti molarnich hmotnosti… mimochodem z těch prvku se udělají oxidy takové aby dávaly dohromady počet kyslíku jako v příkladě tomto a to 8, to je dane, ty oxidy no a pak ty hodnoty apfu. Jenže já neumím z hlavy si představit ty hodnoty jak by to mělo vypadat.
Vy si umíte představit, jakým způsobem to počítat v hlavě? Prosím, pokud nechci používat excel, ve kterém počítat neumím a ani ho používat, je možné se k tomu dopracovat pomoci soustavy rovnic o nezname x, y a dalších? Pokud ano, je mozne tuto metodu používat i při další příklady obdobného charakteru s více než jednou neznámou?
A jak víte ze vyjde sloupec kationt? Vím ze v apfu jsou příměsi ze všech předcházejících sloupců, ale ta korekce(parametr) 1,6 jak je kationt? Jak se dá poznat ze je to kationt? Já si to v hlavě představit neumím. Vím, ze se dělí počet kyslíku 8 děleno těch 5 hodnot ale to musí vyjít průměr a to muže být kyslíkovy kvocient
No vzhledem k tomu, že jsem si provedl analýzu obou uvedených tabulek, tak si myslím, že to zvládnu z hlavy i bez tabulkového procesoru.
Samozřejmě jde na to napsat jednoduchý vzorec.
Vzhledem k tomu, že všechny ukázky počítali apfu z kationtu, tak mne vůbec nenapadlo, že by se to mohlo počítat i z aniontu.
Ale jak jsem řekl, nevím, jestli je moje řešení správné, pouze usuzuji, že by to tak mohlo být (a vychází mi to i zpětným dosazením).
Vzorec pro výpočet nenormalizovaného hmotnostního procenta pro každou položku (index i) z celkem k položek:
↑ mák:
Zkusím to vypočítat a uvidím jestli mě to vyjde, děkuji moc za radu. Neuvědomil jsem si ze ten faktor je vlastně kyslíkové kvocienty a nenahlizél na to jako na příměsi. Možná to spočítam možná ne. Uvidím
…Ale díval jsem se na to dlouhou dobu, jen nevím, co dosadit za ty členy x v tom minerálu plagioklas, to jsou vlastně ty koncové členy apfu a má to vyjít dohromady 8 kyslíku…
Za x dosadíš hodnotu mezi 0 a 1, udává koncentraci vápníku.
Nula je čistý albit. Jednička je 100 % anorit. Hodnoty mezi odpovídají složení dle tabulky Plagioklas.
Například 0.65 je labradorit.
↑ mák:
Děkuji za vysvětlení, nedošlo mi to, ze 1 je 100 % a 0 0%, a ze to je podle tabulek. Moje chyba, nedostatečné jsem si prošel učivo m, nebo jsem zameskal část přednášky, kde se to vyučovalo, nebo taky ne…