Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2024 14:24 — Editoval Patriciuss (22. 11. 2024 15:13)

Patriciuss
Zelenáč
Škola: Charles University
Pozice: student
Reputace:   

Empiricky vzorec- výpočet hm. %pp

Ahoj, potřeboval bych pomoci s výpočtem hm.% jednotlivých oxidů. Mám příklad, ale nevím jak dopočítat ty oxidy zpětné. Znám počet kyslíku 8 a jednotlivé apfu jednotky moly u jendotlivych prvku. Normálně nevím jak to počítat, ale mám vzorec pro výpočet hm.% ty moly u prvku krát molární hmotnost toho prvku děleno tím celkovým minerálem, ale nemůžu zjistit minerál a tak sečíst ty molární hmotnosti a vydelit to tím. Tak mi to nevyjde. Navíc k tomu parametru se taky nemůžu dopocitat.

Vzorec mám tento:

https://i.ibb.co/pvcm2f0/AA767-AD3-CBFF-47-F2-8-EEA-2-E253-A92-A89-F.jpg

Ale neumím to spočítat. Na přednášce máme zadané normálně minerál, ale tady ten minerál neznám, jenom ty moly u těch prvku a celkový počet kyslíku.

Nevím jak to spočítat zpětné, jestli z toho určit oxidy jako Na2O, CaO, Al2O3, SiO2 a dohromady mě to dá 8 kyslíku, pak z těchto hodnot určíme molární hmotnosti a to jsou Na2O= 61,96, CaO= 56,078, Al2O3= 96 a SiO2= 60,08 a teď při známosti ze známe molární hmotnosti těchto oxidů s ty jednotlivé apfu moly u prvku se mám jak dopocitat k hmotnostnim procentům? Tady mám vyřešeny příklad, ale když budu vycházet z předpokladu, ze znám jenom ty molární hmotnosti a koncové hodnoty apfu a u těch kyslíku a prvku počet molu, tak i přesto to nedokáži vypočítat. To ten oxid musím nějak zjistit na základě těch prvku v empirickém vzorci, třeba na základě koncových členů jako když určim minerály ze zadání NaAlSi3O8 což je albit a CaAl2Si2O8 což je anortit a dohromady to dává 8 kyslíku, takže sečteme koncové členy jako 0,70 a 0,30 a to nám dává 1 a když to dam trojčlenka
Tak Na= 1….100% a 0,70….x% a výsledek Na= 70% a Ca= 1….100% a 0,30….x% a výsledek Ca= 30% a to jsou ty oxidy Albit …70% a anortit 30%, ale nechce se mi věřit, ze by to bylo tak jednoduché.

Tady je jeden slide ze školy,

https://i.ibb.co/5xHMLfS/0-CA7-E651-3-CB9-4464-8836-5-C9981-F61785.jpg

ale u mého příkladu není uvedena závorka, tak nevím jestli na základě prvku mám určit oxidy nebo to vypočítat ze zadání jako u plagioklas, ale dopocitat de neumím zpětné jen od znalosti hm.% těch oxidů k těm molum koeficientem ve sloupci 6. Řeším to už více jak týden a stále se němužu dopocitat od těch koncových členů ve sloupci 6 a ze znalosti molární hmotnosti těch oxidů co jsem si zvolil k hm.% těch oxidů. Třeba v příkladě s plagioklas mám uvedeno hodnotu v apfu koncovou a z té hodnoty se musím dopracovat k hm.% přes ty kationtove a kyslíkové kvocienty , přes součet kyslíkovych kvocientu a faktorem( parametrem, který vznikne vydělením počtu kyslíku součtem těch kyslikovych kvocientu a následním vynásobením těch kationtovych kvocientu a získáním těch koncových hodnot. Rad bych to řešil pomoci hodnot x, y, z jestli víte co tím myslím, rovnicemi, soustavou rovnic, jestli se takové příklady daji takto řešit a jestli to musí studenti řešit skrze rovnice protože já si to v hlavě nedokážu představit. Můžete mi pomoci, prosím…

#2 22. 11. 2024 21:50

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Re: Empiricky vzorec- výpočet hm. %pp

Nejlepší bude, když si zjistíš jak se počítá tabulka (plagioklas), kterou jsi sem vložil.
Pokud máš Excel/Calc tak si ji do něj přepiš, ale ne jako hodnoty, ale jako výpočet. To znamená, jak se to skutečně počítá.
Pod tabulkou (kterou si vložil) je uvedený postup v šesti krocích, z kterého budeš vycházet.

Pak si uděláš druhou tabulku (zatím prázdnou) a do posledního sloupce apfu vložíš zadané hodnoty a postupně zpětně budeš počítat ty předcházející.
No a kontrolovat to budeš podle původní tabulky z prezentace.
V dalším kroku uděláš sumu sloupce apfu, která ti vyjde 5. Má však vyjít 8 (počet kyslíků). Korekce bude 1.6 kterou vydělíš sloupec apfu a vyjde ti sloupec Kationt.
Z toho si vypočteš sloupce mol a Kyslík podle počtu atomů (uvedených ve sloupcích #M a #O).
Nakonec vynásobíš sloupec molárních hmotností s moly a vyjdou nenormalizované hmotnosti, které si dáš do pomocného sloupce.
Ty znormalizuješ na sumu 100 % (trojčlenka).
A je to (To byl celý zpětný postup).

Mimochodem, nikdy jsem nic takového nepočítal, tak nezaručuji, že je to správně.

LibreOffice Verze: 7.6.6.3, Maxima 5.47.0 (SBCL)

#3 22. 11. 2024 22:51

Patriciuss
Zelenáč
Reputace:   

↑ mák:

Já vím, ze se to má počítat zpětné, tabulka plagioklas a ten výpočet zbývajících hodnot je uveden pod ni, ale na základě znalosti molarnich hmotnosti… mimochodem z těch prvku se udělají oxidy takové aby dávaly dohromady počet kyslíku jako v příkladě tomto a to 8, to je dane, ty oxidy no a pak ty hodnoty apfu. Jenže já neumím z hlavy si představit ty hodnoty jak by to mělo vypadat.

Vy si umíte představit, jakým způsobem to počítat v hlavě? Prosím, pokud nechci používat excel, ve kterém počítat neumím a ani ho používat, je možné se k tomu dopracovat pomoci soustavy rovnic o nezname x, y a dalších? Pokud ano, je mozne tuto metodu používat i při další příklady obdobného charakteru s více než jednou neznámou?

A jak víte ze vyjde sloupec kationt? Vím ze v apfu jsou příměsi ze všech předcházejících sloupců, ale ta korekce(parametr) 1,6 jak je kationt? Jak se dá poznat ze je to kationt? Já si to v hlavě představit neumím. Vím, ze se dělí počet kyslíku 8 děleno těch 5 hodnot ale to musí vyjít průměr a to muže být kyslíkovy kvocient

#4 22. 11. 2024 23:57

mák

No vzhledem k tomu, že jsem si provedl analýzu obou uvedených tabulek, tak si myslím, že to zvládnu z hlavy i bez tabulkového procesoru.
Samozřejmě jde na to napsat jednoduchý vzorec.
Vzhledem k tomu, že všechny ukázky počítali apfu z kationtu, tak mne vůbec nenapadlo, že by se to mohlo počítat i z aniontu.
Ale jak jsem řekl, nevím, jestli je moje řešení správné, pouze usuzuji, že by to tak mohlo být (a vychází mi to i zpětným dosazením).

#5 23. 11. 2024 00:09 — Editoval mák (23. 11. 2024 00:48)

mák

Vzorec pro výpočet nenormalizovaného hmotnostního procenta pro každou položku (index i) z celkem k položek:

#6 23. 11. 2024 16:16

Patriciuss
Zelenáč
Reputace:   

↑ mák:

Zkusím to vypočítat a uvidím jestli mě to vyjde, děkuji moc za radu. Neuvědomil jsem si ze ten faktor je vlastně kyslíkové kvocienty a nenahlizél na to jako na příměsi. Možná to spočítam možná ne. Uvidím
…Ale díval jsem se na to dlouhou dobu, jen nevím, co dosadit za ty členy x v tom minerálu plagioklas, to jsou vlastně ty koncové členy apfu a má to vyjít dohromady 8 kyslíku…

#7 23. 11. 2024 17:14

mák

Za x dosadíš hodnotu mezi 0 a 1, udává koncentraci vápníku.
Nula je čistý albit. Jednička je 100 % anorit. Hodnoty mezi odpovídají složení dle tabulky Plagioklas.
Například 0.65 je labradorit.

#8 26. 11. 2024 22:24

Patriciuss
Zelenáč
Reputace:   

↑ mák:

Děkuji za vysvětlení, nedošlo mi to, ze 1 je 100 % a 0 0%, a ze to je podle tabulek. Moje chyba, nedostatečné jsem si prošel učivo m, nebo jsem zameskal část přednášky, kde se to vyučovalo, nebo taky ne…

Zápatí