Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Eulerova funkce dává tuto sekvenci čísel.
Jak se tento příklad řeší nevím.
↑ MichalAld: to jsem našla taky, ale přijde mi to takové moc jednoduché :) tak jestli není ještě nějaký jiný způsob nebo tak. Případně poté mám to samé akorát = 14
↑ Pa3kess:
Pro Eulerovu funkci také platí: fí(m*n)=fí(m)*fí(n), pokud jsou m,n nesoudělná čísla.
O Eulerově funkci je také na mém webu www.tucekweb.info, sekce algebra.
↑ Richard Tuček: Podívala jsem se na Vaše stránky a kdykoliv chci něco otevřít, stáhne se mi to jako word a příklady tam nejsou vidět, jen vynechaná místa. Nejde mi to otevřít v jiném programu
Pozdravujem ↑ Pa3kess:,
Co si myslis o tychto cislach 15; 16; 20; 24 a 30?
Pa3kess napsal(a):
↑ Stýv: Přemýšlela jsem a nevymyslela nic nového =D
Tak to se divím, mě to přijde jen jako takové hraní. Podle toho součinového vztahu na wiki by mělo stačit najít, jak to číslo rozložit na součin "prvočísel - 1".
Číslo 14 samo není "prvočíslo - 1", protože to by bylo 15-1 a 15 není prvočíslo.
Ale je to 2 x 7, což taky není to co bychom potřebovali
A víc možností už nevidím. Takže bych řekl, že to nemá řešení.
Ale moc tomu nerozumím, tak jsem to prověřoval podle tabulky a mezi čísly 1-500 není žádné, jehož
↑ MichalAld: Pozor na to, ze to nemusi byt jen p-1, ale muze to byt taky (p-1)p^(m-1).
↑ Pa3kess:
Pozdravujem,
To mas pravdu. Daju sa rolozit ( ale akoze iste poznas zakladnu vetu aritmetiky to nie je nic nove).
Mohla si konstatovat, ze ide o riesenia ktore vyhovuju podobnej rovnici ako ta v#1.
Ide o
Skus pochopit najprv riesenie (*) ,co ta iste inspiruje na tvoju rovnicu.
Tu sa jedna najprv o sucin dvoch neparnych cisiel, potom o mocninu cisla 2 a dalsie tri riesenia.
Skus vysvetlit ze ine riesenia neexistuju.
Poznamka: opravil som nepresnosti v predoslych riadkov tohto prispevku.