Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobré ráno,
lze nějak jednoduše z parametrické rovnice křivky určit parametr, pro nějž má křivka uzlový bod?
má vyjít, že vyjde pro bod [4; 2], což odpovídá parametrům k(-1), k(2).
Což je v zadání, že se mají nalézt tečny pro body k(-1), k(2), k(1), kdy po dosazení vyjde jeden bod. Ale nikde jsem nenašel postup nebo návod, jak obecně přijít na souřadnici uzlového bodu, pokud mám pouze rovnici křivky.
Někde na wolframu je pouze popsáno, že pokud je zadána funkce v podobě f(x,y)=0, pak musí platit pro uzlový bod
Díky za radu.
↑ matge:
Ahoj, jak máte definovaný uzlový bod?
↑ matge:
Ahoj,
v uzlovém bodě křivka protíná sama sebe, tj. pro dvě různé hodnoty parametru
dostaneš stejný bod x;y. Konkrétně v tvém případě to znamená řešit soustavu
Nic jednoduššího mě bohužel nenapadá.
↑ Eratosthenes:
ano, tohle bych pochopil a vycházel z toho, ale mám trochu blok dopočítat přímo ta konkrétní k, nechce mi to vycházet ani vyjádřením jedné rovnice a dosazním do druhé ani jinak.
↑ matge:
Takže bod, kde má křivka hrot se za uzlový nepovažuje? A když se křivka protne v bodě, kde má ale jen jednu tečnu, tak ten se také za uzlový nepovažuje? Protože se křivka může protnout v bodě, kde mají oba části té křivky stejnou tečnu.
↑ matge:
V bodě, kde křivka protíná sama sebe, může existovat více tečen, ale můýe taky být jenom jedna, anebo dikonce žádná.
↑ check_drummer:
Hrot není uzlový bod. y=|x| v nule je hrot, ale ne uzel.
↑ Eratosthenes:
No kdyz
tak
A pak uz to vede jen na kvadratickou rovnici.
↑ Eratosthenes:
reagoval jsem na tu poznámku v #5 "(resp. existuje více tečen)". Ovšem pokud pro nějaké dva různé parametry t1,t2 platí k(t1)=k(t2), tak to ještě neznamená, že se křivka musí protnout, může se sama sebe dotýkat. Ale pokud uzlový bod definujeme prostě tak, že platí ta rovnost, tak ok.
↑ check_drummer:
Mělo by se rozlišovat:
Násobný bod - bod, ve kterém pro nějaké dva různé parametry (nebo více různých parametrů) t1,t2 platí k(t1)=k(t2). Ten může být
uzlový - je tam více tečen (křivka se protíná)
taknodální - je tam jedna tečna (křivka se dotýká)
ryze singulární - není tam žádná tečna, jenom (případně) polotečny (například splynou dva body vratu).
popř. libovolná kombinace těchto tří případů.
↑ Eratosthenes:
Ještě ti tam chybí jeden případ - a sice, že je tam jedna tečna, ale křivka se protíná...