Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám určit inflexní body funkce: f(x) = x4+8x3+30x2+5x+4
Vypočítala jsem druhou derivaci, ta mi vyšla f´´(x)= 12x2+48x-60
Vyřešila jsem kvadratickou rovnici, vyšly mi kořeny -2+i a -2-i a teď nevím jak dál ?
Prosím, poradil by mi někdo?
Předem moc děkuji.
↑ janička:
druhá derivace je 12x^2 + 48x + 60
Protože druhá derivace nikde nenabývá nulové hodnoty, nemění znaménko. Je totiž všude kladná.
Daná funkce nemá inflexní body, je v celém R konvexní.
↑ Richard Tuček:
Já se moc omlouvám, špatně jsem zde napsala zadání, má tam být -30x2, proto ta derivace -60.
↑ janička:
V tom případě má rovnice reálné kořeny a funkce má 2 inflexní body.
Rozmyslete si, kde je konvexní a kde konkávní.
↑ Richard Tuček:
Já se vůbec neorientuji, ty inflexní body jsou ty imaginární ?
Jako 1 a -1 ?
Ale pak nevím co stou -2 ?
↑ janička:
druhá derivace je tedy: 12x^2 + 48x - 60=0
Po vydělení 12 dostaneme x^2 + 4x -5 =0 a ta má 2 reálné kořeny.
Vypočtěte je třeba přes Diskriminant.
↑ janička:
Platí tyto poučky:
Je-li první derivace funkce v bodě nulová a mění přechodem přes daný bod znaménko, má tam funkce lokální extrém.
Je-li druhá derivace funkce v bodě nulová a mění přechodem přes daný bod znaménko, má tam funkce inflexní bod (derivace tam má extrém).
Co se týče inflexních bodů, máme x-ové souřadnice. Určením funkční hodnoty určíme též y-ové souřadnice.
Inflexní body: [-5; f(-5)], [1; f(1)]
U polynomické funkce (náš případ) můžeme k výpočtu hodnot použít tzv. Hornerovo schéma.
viz též můj web www.tucekweb.info, sekce matematika
Je to už jasné?
Keď si v týchto veciach začiatočník doporučujem ti napísať to zadanie do Wolfram Alpha a on ti nakreslí priebeh.Tak keď to počítaš hneď vidíš či ti to sedí.Nauč sa uhádnuť korene kvadratickej rovnice.
x^2+4x-5=0 Ktoré dve čísla sú také že keď ich vynásobím dostanem -5 a keď ich spočítam dostanem +4 ?? (x+5)(x-1).....korene sú -5 a +1 lebo keď tieto čísla dosadím do zátvorky dostanem 0.V týchto bodoch je inflexný bod lebo sa mení z konvexnej na konkávnu