Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím mám další dotaz pro místní znalce, mám úlohu ze zadání níže kde mám narýsovat 5ti boký hranol ve stereometrii udělal jsem si základnu ze které budu zjišťovat rozměry ale nevím jak,děkuji za odpovědi.
Zadání: ve volném rovnoběžném promítání zobrazte pravidelný pětiboký hranol ABCDEA'B'C'D'E'.
Poloměr kružnice opsané podstavě je r = 3,5cm.
Výška hranolu je v = 6cm.
Zobrazte průsečík R přímky MD' s rovinou KLC' .
K je střed BC. L je střed AE. [mathjax]M \in AB \wedge |AM| : |MB| = 1:2[/mathjax]
↑ Noobdoge:
Ahoj,
předpokládám, že pravidelný pětiúhelník sestrojit umíš (pokud ne, určitě se to dá vygooglit). Volné rovnoběžné promítání se (obvykle) definuje tak, že směr kolmý na směr promítání zachvává směr i délku, směr kolmý se zobrazí v úhlu 45 stupňů a délku zkrátí na polovinu.
Takže pravidelný pětiúhelník s jednou stranou vodorovně
Stranu AB nechat tak, jak je, čárkované úsečky otočit kolem čárkovanéko bodu o 45 stupňů a zkrátit na polovinu.
↑ Noobdoge:
NE.
Promiň, nevšiml jsem si - špatně je už ten pětiúhelník. Strany BC, AE přece nemůžou být rovnoběžné...
↑ Eratosthenes: takže AE překlopím o [mathjax]45^\circ [/mathjax] na druhou stranu a SD a BC nechám
↑ Noobdoge:
Já bych spíš řekl, že bod M má ležet uvnitř hrany AB (tzn. ve vzdálenosti 1/3 délky hrany AB od A)
Pozn. Při tvém řešení nebude bod R uvnitř hranolu
↑ Noobdoge: ↑ Honzc:
Ono jednak není nikde psáno, že průsečík musí být uvnitř hranolu, a druhak ze značení "AB" taky není úplně jasné, jestli je to jenom hrana, anebo celá přímka (zvlášť když se mají sestrojovat řezy).
Ale je fakt, že bod M uvnitř úsečky AB je rozumnější :-)
↑ Noobdoge:
Teď máš rovinu LKC'. Přímkou MD' prolož další rovinu. Teoreticky libovolnou, nejlépe však kolmou na podstavy. A pak sestroj jejich průsečnici.
↑ Noobdoge:
Ne. V té rovině přece neleží přímka MD'. Použij rovinu MDD'.
↑ Noobdoge:
Ještě jsem tady
zapomněl zkrátit směr promítání na polovinu, takže takto:
Tady bude zase dost špatně vycházet levá stěna. V tomto případě to sice nějak moc nevadí, jinak se to stejně řeší zvětšením toho poměru. Ale nezkrátit to vůbec, to je asi moc...
↑ Eratosthenes: dekuji není ta rovina MDD' stejná jako ta co tam mám akorát ji mam jinak oznacenou?
↑ Noobdoge:
Rovinu MDD' máš dobře, ale netuším, kde jsi vzal tu červenou přímku
To rozhodně není průsečnice.
↑ Noobdoge:↑ Noobdoge:
Ano a měl bys to tam vidět. Prostorová představivost je u těchto úloh základ.
Modrá je zadaná rovina, zelená přímka je zadaná přímka. Zelená rovina je rovina procházející zadanou přímkou kolmo k rovinám podstav. Fialová je jejich průsečnice, která protíná zadanou zelenou přímku. Zakroužkovaný průsečík fialové a zelené leží na zadané přímce i v zadané rovině, takže je to hledaný průsečík.