Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím přidavám další dotaz nedodlouho po předchohzím, snad nevadí, potřebuji pomoc při sestrojování řezu pravidelného čtyřbokého jehlanu ABCDV
Podstavná hrana [mathjax]a = 6 cm[/mathjax]
Výška [mathjax]v = 7 cm[/mathjax]
Zobrazte řez jehlanu rovinou [mathjax]KLM, \text{ kde } K \in BV\wedge |VK| = 4|KB|[/mathjax], [mathjax] \text{a } L \in BC\wedge |BL| = 2|LC|[/mathjax] a [mathjax]M[/mathjax] je střed [mathjax]AV[/mathjax].
Zobrazte řez jehlanu rovinou [mathjax]XYZ, \text{ kde } X \in AV\wedge |XV|=3|XA|[/mathjax] a [mathjax]Y \in AB \wedge|AY| =2|YB|[/mathjax] a [mathjax]Z[/mathjax] je střed [mathjax]CV[/mathjax].
Zobrazte průsečnici r rovin KLM a XYZ.
Teď jsem ve stavu kdy mám jehlan a body nanesené na něm ale nevím jak udělat ty řezy když nejsou ty strany rovnoběžné spojil jsem K s M a K s L a u druhé roviny pouze X s Y.
Napadlo mě prodloužit tyto přímky a nějaké hrany které by se protly mimo těleso ale co potom s tím bodem mám dělat? Budu moc rád za pomoc při řešení.
↑ Noobdoge:
Ahoj, zkus sem dát znovu obrázek toho, co už máš.
↑ Noobdoge:
Zápis [mathjax] |VK| = 4|KB|[/mathjax] znamená, že úsečka VK je čtyřikrát delší než úsečka KB. Máš to tak? A jak máš to ostatní?
↑ Eratosthenes: Teď když na to koukám tak to vypadá že jsem to všude udělal přesně obráceně že ano? Tak nafotím upravený jehlan až se k tomu dostanu teď bohužel nemůžu.
↑ Noobdoge:
Tady to bude trochu komplikovanější než ten hranol.
Začneme třeba s rovinou KLM. Zásada je - spojovat body, které leží v rovině řezu. Takže KM a KL je OK. Další musíme najít. Pojďme na podstavu. Tam máme zatím jenom bod L. Takže musíme najít další bod, který leží v rovině podstavy a zároveň v rovině řezu. MK leží v rovině řezu a zároveň v rovině ABV. AB leží taky v ABV, takže (prodloužené) přímky MK; AB nejsou mimoběžky, ale opravdu se protnou, průsečík označ třeba P. Bod P leží na MK, tedy v rovině řezu, ale protože leží i na AB, leží taky v rovině podstavy. Máme druhý bod, který leží v rovině postavy i v řezu. Takže...
↑ Eratosthenes: Takže jsem spojil L s P přímka mi potom protla podstavu a vzniknul bod dejme tomu E.Potom jsem prodloužil EL a AD a vznikne bod o ten muzu spojit s M potom na DV vznikne bod treba F ten uz spojim s E. toto je muj rez KLM 
↑ Noobdoge:
Dobrý :-)
Ten druhý řez už zkus sám...
↑ Noobdoge:
No vidíš, už tomu chybí jen trochu pečlivější rýsování (a podle zadání asi trochu větší výška :-)