Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 01. 2025 10:58

nematematik123
Zelenáč
Reputace:   

Nalezení parametrické a neparametrické rovnice variety

Najděte parametrické a neparametrické rovnice variety  W  s co nejnižší dimenzí v R^5, která obsahuje vektory x=(1, 0, 1, 1, 1) a y=(2, 1, 1, 0, 1) .
    1.    Jakou má varieta  W  dimenzi?
    2.    Napište nějaký vektor různý od x a y, který náleží varietě W . Zdůvodněte, proč tomu tak je.
    3.    Napište nějaké dva různé vektory, které nenáleží varietě  W . Zdůvodněte, proč tomu tak je.

Můj postup:
Ze cvičení jsem pochopil, že bych měl nejdříve určit vektor posunutí, například odečtením y- x, čímž získám:

y-x = (1, 1, 0, -1, 0).

Dále předpokládám, že dimenze variety se vypočítá jako  n - h = 5 - 1 = 4 , kde h je hodnost. Nicméně mi připadá zvláštní, že varieta, která obsahuje jen dva vektory x a y , by měla mít dimenzi 4 .

Můžete mi, prosím, pomoci pochopit, kde dělám chybu, a jak správně určit parametrické a neparametrické rovnice variety W ?

Předem děkuji za pomoc!

#2 28. 01. 2025 16:09

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Nalezení parametrické a neparametrické rovnice variety

↑ nematematik123:
Ahoj, co znamená že varieta obsahuje vektor? prostor R^5 není tvořen vektory, ale "body".

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 28. 01. 2025 21:53

nematematik123
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer: Ahoj, máš pravdu, že v prostoru R^5 uvažujeme body (každý bod je uspořádaná pětice čísel). Pokud říkáme, že varieta "obsahuje vektor", znamená to, že ten vektor splňuje parametrické nebo neparametrické rovnice definující varietu. Ještě jsem se na to přes den díval a dimenze té variety by měla být nejspíš jedna po odečtení x od y mi totiž vyjde (1, 1, 0, -1, 0), což by měla být právě ta dimenze variety, ještě jsem ale nepřišel na tu druhou a třetí otázku.

#4 29. 01. 2025 00:50

check_drummer

↑ nematematik123:
No a co znamená že vektor splňuje rovnice? Jako že po dosazení souřadnic vektoru do té rovnoice ta rovnice platí? pak je to ale spíš prostě bod a ne vektor ne?

A když teda hledáme varientu obsahující dva body, nebude to prostě přímka?

#5 29. 01. 2025 03:01

nematematik123
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer: Ano, to že splňuje rovnice znamená, že když to dosadím do té rovnice, tak ta rovnice bude platit a máš pravdu, že v tomhle případě se jedná o přímku

#6 29. 01. 2025 12:35

check_drummer

↑ nematematik123:

a co je neparametrická rovnice variety? to je nějaká f(x,y)=0? Pokud ano, tak si nejsem jist, jestli útvar popsaný takovou rovnicí nemusí mít vždy dimenzi 4 (resp. patologické případy i dimenzi 5 nebo 0 - resp. -1 jako prázdná množina).

Zápatí