Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 02. 2025 13:01

FRhapsody
Pozice: Student
Reputace:   

Integrace pomocí substituce

Zdravím,

potýkám se s problémem s následujícím příkladem xe2x. Je mi jasné, že metoda per partes zde asi nepovede k cíli, protože při integraci x se bude stále zvyšovat jeho mocnina a volit derivovanou a integrovanou funkci v opačném pořadí mi nedává smysl (ještě k tomu, když se jedná o příklad ze sbírky, kde jsou snadno řešitelné příklady). Hádám tedy, že jediná možnost řešení tohoto příkladu spočívá v substituci, ale ať přemýšlím, jak přemýšlím, vůbec mě nenapadá vhodná substituce, která by vedla k výsledku.

Nemohl by mě prosím alespoň někdo navést, jakým směrem bych se na úlohu měl koukat?

Předem děkuji.

Lidé, kteří si osvojili principy matematiky, mají o jeden smysl víc než obyčejní smrtelníci. (Darwin)

#2 02. 02. 2025 13:16 — Editoval Honzc (02. 02. 2025 13:16)

Honzc
Reputace:   245 

Re: Integrace pomocí substituce

↑ FRhapsody:
A proč by ti volba opačná (tj. u=x,v'=e^(2x)) nedávala smysl.
Zkus a uvidíš, že to smysl dává a vede to k výsledku

#3 02. 02. 2025 16:56

Eratosthenes
Reputace:   139 

Re: Integrace pomocí substituce

↑ FRhapsody:

U metody per partes se ve velké většině případů za funkci, která se má derivovat, volí ta, která se derivací zjednoduší. A toto je přímo učebnicový případ.

Budoucnost patří aluminiu.

Zápatí