Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Těleso se podle mě vždy uvažuje komutativní. Ale záleží na definici.
↑ check_drummer:
To je myšlené tak, že se u vektorových prostorů vždy uvažuje komutativní těleso, nebo všechna tělesa jsou komutativní (protože to nejsou, třeba kvaterniony).
↑ Kotletka:
Spíš je otázka jestli se tělesem vždy myslí komutativní těleso - např. anglický pojem "field" tu komutativitu vyžaduje.
Ale druhá věc jestli vůbec lze vektorový prostor nad nekomutativním tělesem definovat - asi by bylo nutné ověřit zda ty axiomy dávají smysl.
↑ check_drummer:
Anglický výraz "field" je v naší terminologii "pole", což je komutativní těleso. Pokud je v našich textech psáno "těleso", tak to komutativní být nemusí.
↑ Eratosthenes:
V tom případě se v anglicky psaných textech myslí vždy vektorový prostor nad komutativním tělesem, protože se tam definuje "vector space over a field".
↑ check_drummer:
Tak definovat se to dá i nad nekonutativním tělesem (definovat se dá leccos). Jde o to, jestli by takový prostor k něčemu byl. Myslím, že nepřekonatelné problémy by byly už třeba s lineární kombinací.
Takže odpověď na otázku ↑ Kotletka: by asi byla: může, ale asi by k ničemu nebyl :-)
↑ Eratosthenes:
Lineární kombinace by byla v pohodě, jde o nekomutativitu násobení.
↑ check_drummer:
No právě že už by nebyl v pohodě ani násobek vektoru. Jesliže
↑ Eratosthenes:
Takže by to znamenalo, že vektory
A vadilo by teda něčemu, že se ty dva vektory nerovnají?
↑ check_drummer:
Lineárně nezávislé by nebyly, ale ta nerovnost by asi vadila. Až budu mít chvilku, zkusím vymyslet nějaký příklad (i když si nejsem jist, zda se mi to podaří :-)
Pozdravujem,
Artin, Geometric algebra je uzitocne citanie na tuto temu.
↑ check_drummer:
Vektorový prostor nad nekomutativním tělesem může být pouze triviální, tj. může obsahovat pouze nulový vektor.
Důkaz: (sporem)
Jestliže T je nekomutativní těleso, pak existují prvky
Uvažujme vektorový prostor nad takovým tělesem a předpokládejme, že v něm existuje nenulový vektor
Odečtením (1)-(2) dostáváme
Protože
Takže upřesňuji odpověď ↑ Kotletka:: Vekt. prostor nad nekomutativním tělesem být může, ale obsahoval by pouze nulový vektor.
↑ Eratosthenes:
Z jakých axiomů vlastně ve vektorovém prostoru plyne, že z
↑ check_drummer:
Jeden z axiomů je
1) plyne z toho axiomu, protože prvkerm b násobíš zprava
2) to není vlastnost vektorového prostoru, protože násobíš skaláry. Takže je to vlastnost skalárů, tj. toho tělesa. Kdybys chtěl, aby to nešlo, musel bys to zakázat tomu tělesu. A to už by nebylo těleso, ale fakt dost exotická struktura. A za třetí už by to nebyl vekrorový prostor, protože
↑ Eratosthenes:
Pořád nevidím z čeho plyne tvrzení:
Platí-li
Důvod že "lze násobit zprava" mi nestačí, není to z něj zřejmé, je jasné, že v tělese lze zprava násobit, ale není jasné, jak z toho plyne ta rovnost výše....
↑ check_drummer:
Tobě není jasné, jak z rovnosti
plyne
Tak polož
(substituce je ve vektorovém prostoru dovolena)
Dosaď do (1) (dosazování je dovoleno)
a vektory přejmenuj zpět (označování vektorů jinými písmenky je dovoleno rovněž)
Eratosthenes napsal(a):
Tak polož
,
Toto je potřeba také zdůvodnit - že ty vektory
Eratosthenes napsal(a):
a vektory přejmenuj zpět (označování vektorů jinými písmenky je dovoleno rovněž)
To není korektní postup, protože
(Editoval jsem tento příklad) Když pro všechna x platí x+2=x+1+1, tak z toho můžu odvodit x+3=x+1+1 a můžu přejmenovat x za y, a získáme platné tvrzení, že pro všechna y platí y+3=y+1+1+1, to je v pořádku.
Ale když mám konkrétní číslo x:=1 a zavedu číslo y:=x-1 a dokážu, že y=0, tak to neznamená, že můžu zaměnit v poslední rovnosti x za y a získat tak že platí x=0.
↑ check_drummer:
Tak toto už fakt vzdávám.
Pochybovat o tom, že ke každému vektoru existuje jeho čtvrtina nebo čtyřnásobek, tak to už je fakt zu moc.
Když chceš o vektorovém prostoru diskutovat, měl bys o něm něco vědět.
↑ Eratosthenes:
Nejde o ten první bod, ale o ten druhý. Proto jsem u toho prvního bodu psal, že to dokázat nejspíš půjde. Zásadní problém je ta druhá substituce.
Ale je mi jasné, že se snažíš odvést pozornost od toho klíčového bodu. :-))
Od ničeho pozornost neodvádím, jenom nerozumím řeči tvého kmene.
Za prvé tomu vůbec nerozumím a za druhé já o voze a ty o koze. Já přece nikde nemluvím o sčítání konkrétních čísel, ale o násobení libovolných vektorů.
Pokud pořád nevidíš, z čeho plyne tvrzení
konkrétně např.
pak bohužel nechápeš, že pokud jsou dva vektory v nějakém poměru, pak ve stejném poměru musí být i jejich dvojnásobky, trojnásobky, čtyřnásobky, 6.34573457 - násobky a obecně r-násobky. A je úplně jedno jestli jsou to objekty nad tělesem komutativním, anebo nekomutativním.
Je to úplně totéž, jako kvádr s poměrem hran 1:2:3. Ten poměr bude kupodivu stejný u kvádru s rozměry 1cm, 2 cm, 3cm, jakož u kvádru (1*100) cm; (2*100) cm; (3*100) cm, u kvádru (1*5) stop; (2*5) stop; (3*5) stop, anebo u kvádru (5*1) stop; (5*2) stop; (5*3) stop. A je úplně jedno jestli se součiny 2*5 a 5*2 rovnají, anebo ne.
Pokud jsem to dostatečně nevysvětlil ani teď, lituji, ale na víc moje didaktické schopnosti nestačí. Takže si klidně dál mysli, že jen odvádím pozornost, že ničemu nerozumím a že pravdu máš jako vždycky ty. Mně to nevadí.
Tím bych skončil, protože líp to fakt vysvětlit neumím.
↑ Eratosthenes:
Dokaz mas zle, vyuzivas komutativitu napriek tomu, ze si predpokladal, ze neplati a preto dochadzas k sporu. Trivialny priklad vektoroveho priestoru nad lubovolnym nekomutativnym telesom je to nekomutativne teleso samo o sebe.
a v kvaternionoch naozaj neplati vo vseobecnosti
↑ Brano:
Jsem rád, že si někdo dal tu práci.
Ale použití takového vektorového prostoru stejně bude trochu problematické a já si to úplně nedokážu představit. Buď bychom povolili násobit vektor číslem třeba jen zleva, nebo bychom museli uvažovat nějakou rozšířenou superpozici…
↑ MichalAld:
otazky pouzitia, t.j. ze co je na co vlastne dobre su vzdy pomerne nebezpecne :-)
ale pouziva sa aj vsobecnejsia konstrukcia - "vektorovy priestor nad (nie nutne komutativnym) okruhom" vola sa to Modul - tam nemusia mat skalary ani inverzne prvky
este poznamka, ak by sme chceli byt znacne formalni, tak aj v klasickych vektorovy priestoroch mame nasobenie skalarom iba zlava; totizto
Stránky: 1 2