Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj vůbec si nevím rady s tímhle přikladem zkoušim už dva dny ale nic
10 studentů je rozděleno do 3 skupin tak že každá skupina má alespoň jednoho člena a žádný student není ve všech třech skupinách. Kolika způsoby lze vytvořit tyto skupiny. ?
Moc díky za pomoc :)
↑ surovec:
Já to beru tak, že ty skupiny jsou třeba kroužky a ne nějaké trojstupy, apod. Pak student být ve více skupinách může.
↑ surovec:
Xddd asi to bylo myšleno že se jedna o kroužky, a ne o trojstup.
↑ ajack:
3 skupiny jsou vlastně 3 neprázdní podmnožiny, jejichž průnik je prázdný.
↑ ajack:
Zkus se zamyslet. Kolik by např. bylo těch rozdělení, pokud bychom povolili nějteré skupiny prázdné a i to, kdyby jeden člověk moghl být ve všech skipinách?
Já mám zdánlivě jednoduchý úkol, ale prý nemám správný výsledek. Dostala jsem tento úkol oz znám= z Anglie. Je 60 sprinterů, kteří musejí běžet v rozbězích po 10 závodnících. Každý musí běžet se všemi zbývajícími 59 závodníky a to tak, aby se běželo minimální počet rozběhů. Už si s tím lámu hlavu 10 dní. Takže jsem dostala nápovědu, která ale moc nepomohla. Je to nedělitelné a tak v některém rozběhu závodníci spolu běží 2 x resp. k doplnění do skupiny 10 běžců se přidá některý, či několik dvojic. Poslala to kamarádka, která miluje programování. Mně pokaždé vyjde jiný počet rozběhů a to prý není možné. Díky.
↑ Kathy17:
Ahoj, založ prosím nové téma, viz pravidla. Co otázka, to nové téma.