Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Dobrý den, nad touto úlohou jsem strávil celý večer, konzultoval jsem to i s AI a k výsledku jsem nedošel, pomůžete mi někdo, prosím?
Z rovnoramenného trojúhelníku vystřihneme co největší možný čtverec.
Otázka: Je větší obsah vystřiženého čtverce nebo obsah části trojúhelníka zbylé po vystřižení čtverce nebo to nelze jednoznačně určit?
Osobně mi přijde, že když si to i narýsuji a dosadím své hodnoty, tak že to nelze jednoznačně určit - ale matematicky to nedovedu dokázat.
↑ R4Z0:
Jedna z možností je:
Zvolit si pravoúhlou soustavu souřadnou tak, aby základna splývala s osou x a střed základny byl v počátku soustavy souřadné.
Rovnoramenný trojúhelník je dán délkou základny a výšky.
Pak jde o to zjistit závislost délky čtverce na rozměrech trojúhelníka, stanovit funkční závislost a najít extrém funkce.
Podobný příklad je na mém webu www.tucekweb.info, sekce matematika, průběhy funkcí.
Tam je ale slabší požadavek, obdélník je vepsán do rovnoramenného trojúhelníka, chtělo by to trochu modifikovat.
P.S. Poměr obsahu vepsaného čtverce a obsahu trojúhelníka bude záviset na rozměrech trojúhelníka.
↑ Richard Tuček:
V zadání není nic o tom, že strana čtverce musí ležet na základně (pak by odpověď byla "větší, nebo rovno"). Pokud by ležela na rameni, pak je odpověď také "větší, nebo rovno". Ale dokázat, že neexistuje větší čtverec v nějaké speciální poloze, to už je zajímavější (a podstatně těžší) úkol.
↑ R4Z0:
Proč by to nebylo možné jednoznačně určit? Asi nebude obtížně dokázat, že nějaký takový čtverec vždy existuje - např. proto že množna obsahů takových čtverců je spojitá a není otevřená. A když takový čtverec vždy existuje, tak musí být možná určit zda je větší jeho obsah nebo obsah zbylé části (případně zda jsou tyto části shodné).
Richard Tuček napsal(a):
P.S. Poměr obsahu vepsaného čtverce a obsahu trojúhelníka bude záviset na rozměrech trojúhelníka.
Jak to? Ten poměr bude vždy stejný, protože v poměru v jakém se zvětšuje trojúhelník se zvětšuje i ten čtverec ne?
surovec napsal(a):
Ale dokázat, že neexistuje větší čtverec v nějaké speciální poloze, to už je zajímavější (a podstatně těžší) úkol.
Já bych řekl, že to bude jen o trochu těžší - např. lze ukázat, že 3 z vrcholů toho čtverce musí ležet na různých stranách trojúhelníka - a tedy lze vyšrtřovat jejich možné umístění - např. to, kde se může nacházet "prostřední" (X) z těch vrcholů a jaký budou dvě strany čtverce obsahujícího vrchol X svírat úhel se stranou trojúhelníka, na které leží vrchol X. Např. lze ukázat, že tento úhel nemůže být menší než 30 stupňů.
↑ check_drummer:
Ale ten trojúhelník může mít různý poměr výšky ku základně. Např. pokud je to 1:1, tak čtverec vepsaný na základnu má právě stejný obsah jako zbytek trojúhelníku. Pokud je poměr jiný, tvoří méně než polovinu.
V případě čtverce vepsaného "na" rameno tento vyplňuje přesně polovinu, pokud je trojúhelník pravoúhlý, a v ostatních případech vyplňnuje míň než půlku.
Ale když jedna strana čtverce leží na straně trojúhelníka, tak mi připadá, že ty porovnávané obsahy jsou přesně shodné - stačí si ten čtverec a zbytky toho trojúhelníka rozdělit na vhodné pravoúhlé trojúhelníky. Tedy jestli si to kreslím správně... A možná podobnou úvahou bude možné dokázat, že ostatní čtverce budou mít obsah menší....
↑ check_drummer:
Tak zkus udělat celý důkaz ;-)
Já to zkusil (přes vázaný extrém funkce dvou proměnných s parametrem) a je to docela vopruz, do konce jsem to nedotáhnul.
↑ surovec:
Aha, pardon já četl rovnostranného, tak už jsem zticha.... A co jsme napsal výše nemusí platit a nejspíš neplatí...
↑ check_drummer:
To ne, zkus si nakreslit nějaký extrémnější trojúhelník – hodně vysoký, nebo hodně nízký, tam je zřejmé, že netvoří polovinu.
↑ surovec:
Tím "větší nebo rovno" máš na mysli, že obsah zbytku je větší nebo roven obahu čtverce? Já myslím, že nejtesnější případ nastane u rovnostranného trojúhelníku a tedy k němu můžu zase vrátit. :-) Ale je potřeba dokázat, že to je ten nejtěsnější případ.
↑ check_drummer:
To ne, nejtěsnější (právě ta polovina) nastane, když bude výška stejná jako základna (pro čtverec "na" základně), resp. když bude poloviční (pravoúhlý rovnoramenný trojúhelník) – pro čtverec "na" ramenu.
↑ surovec:
Pravda, tak jsem moc rychle odvozoval ze svého nekvalitního náčrtu.
Děkuji všem za pomoc. Pochopil jsem, že výsledek je, že obsah čtverce bude buď stejně velký nebo menší než obsah zbylých částí trojúhelníka. Jen doplňuji, že mimo matematické forum jsem dostal tip řešit to přes podobnost. ;)
↑ surovec: Pravda, důkaz takhle nepůjde. Ale k vyřešení samotné otázky to postačí.
↑ R4Z0:
Moc nechápu jak to k zodpovězení otázky postačí, když otázka je vlastně o tom sestrojit důkaz. :-)
Tak mi to nedalo a dotáhnul jsem ten důkaz, že maximální čtverec má vždy jednu stranu ležící na straně trojúhelníka (pomocí funkce dvou proměnných se čtyřmi vazebními podmínkami). Co z toho dále vyplynulo:
1) Pokud má trojúhelník ramena delší než základnu, největší čtverec je ten, který je připsaný k základně.
2) Pokud je trojúhelník rovnostranný, tak je situace jasná.
3) Pokud jsou ramena kratší než základna, zdále by se, že největší čtverce jsou ty připsané k ramenům. Ale tady je to, proč to sem celé píšu: zkracováním ramen jsou nejdřív opravdu největší čtverce připsané k ramenům, ale v okamžiku, kdy poměr základny ku výšce dosáhne nečekané hodnoty
↑ surovec:
Zajímalo by mě, jestli jde ten výraz s cos a arccos zjednodušit....
↑ check_drummer:
Jsem si téměř jist, že nejde, je to kořen kubické rovnice.
↑ surovec:
Je to věc názoru, ale výraz s odmocinami mi připadá "jednodušší" než výraz s cos a acos.
↑ surovec:
Já jsem se také původně do toho nechtěl plést, ale nakonec tedy také přispěji.
Moje řešení (stejné jako tvoje) využívá toho, že jsem si za parametr zvolil tangens úhlu při základně.
Na Obrázku je řešení včetně důkazu.
↑ check_drummer:
Pokud tím myslíš Cardanův odmocninový vzorec, tak ten v tomto případě casus irreducibilis dává tvar s imaginární jednotkou pod odmocninou, takže z toho nemáš žádnou představu o skutečné hodnotě kořenu a musíš provést několik nepříjemných a zdlouhavých úprav, než získáš něco použitelného. Goniometrický tvar kořene kubické rovnice je už sám o sobě neimaginární.
Stránky: 1 2