Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 03. 2025 13:47

FFDESTE
Zelenáč
Pozice: Student
Reputace:   

Trojúhelník XYZ (poměr a výška)

Zdravím, mám tu trochu problematickou úlohu z geometrie.

Jde o to, že mám zkonstruovat trojúhelník XYZ, když máme tyto údaje: poměr stran x:y:z a výšku na stranu x.

Můj nápad byl začít přímkou p, na té dát nějaký bod V a od bodu bych změřil délku výšky. Pak bych udělal kolmici na konci úsečky, jenže tu už mám problém - nemůžu přece mít tímto stranu YZ. Výška je definovaná jako kolmice ze strany do protějšího vrcholu, tj. ne každý trojúhelník má výšku ve středu úsečky strany. Další nápad je podobný, kolmice na přímku p... pojmenuju jako q. Tj. na přímce q leží úsečka YZ, kterou můžu dle poměru nakreslit kdekoliv. Udělám rovnoběžku q1, která je rovnoběžná s q ve vzdálenosti délky výšky x. Ale co teď? Udělám-li dvě kružnice z bodů Y a Z, tak mi vznikne bod X. Jenže... je to takhle v pořádku? Pořád si říkám, že poměr je k*x:k*y:k*z a že celkovou délku, resp. obvod trojúhelníka neznám. Mám o svém řešení pochybnosti, pomůže mi prosím někdo se ujistit či opravit? Děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) FFDESTE)

#2 07. 03. 2025 16:30

check_drummer
Reputace:   106 

Re: Trojúhelník XYZ (poměr a výška)

↑ FFDESTE:
Ahoj. Zkus to přes podobnost.
Nápověda:

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 07. 03. 2025 22:07 — Editoval FFDESTE (08. 03. 2025 08:41)

FFDESTE
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer: Děkuji za posun, jsem blíže, ale pořád z toho nejsem moudrý. Dokážu vypočítat koeficient "k" vzhledem podílu výšky daneho trojuhelnika a zadane výšky a díky tomu vypočítat spravnou kombinaci stran, ale přemýšlím jestli to nejde jinak, resp. pouze přes konstrukci bez výpočtu.

EDIT:
Moje myšlenkové pochody: Udělám výšku v(x), pak kolmici na výšku, zakreslím body Y a Z ve vzdálenosti x. Udělám kružnice z bodu Y a z bodu Z. Průsečík bude bod X. Udělám výšku a v postatě přesunu v(x). Pak pouze udělám  tři rovnoběžky se stranami x,y,z, tak aby vznikl průsečík v daném koncovém bodě výšky na stranu x. Teď bych měl mít dva trojuhelníky, ale ten první má strany dlouhé jako čísla z poměru x:y:z a výšku dle zadání a ten druhý má jiné delky, které jsou v poměru, ale už nemají výšku dle zadání. Teď mě zajímá co s tím, resp. jestli tohle je řešení a já jen hledám složitosti nebo jestli mi něco uteklo.

EDIT2:
Nejspíše mám výsledek... když udělám rovnoběžky ke stranám y a z, tak mi vyjde trojuhelník, který číselně je v poměru dle zadání. Není mi ale jasné proč udělám jen dvě rovnoběžky k stranám "y" a "z" a zbylou stranu "x" neřeším, resp. proč nedělám rovnoběžku ke straně "x". Budu rád za vysvětlení.

#4 08. 03. 2025 08:45

check_drummer

↑ FFDESTE:
Podíl délek výšek nemusíš počítat, ten lze i sestrojit.

#5 08. 03. 2025 23:37

check_drummer

↑ FFDESTE:
Není mi jasná poznámka u EDIT2, že "nejspíše máš výsledek". Ten výsledek jsi odněkud přečetl? Protože pokud jsi ho vymyslel, tak ti asi musí být jasné proč to tak je ne?

#6 09. 03. 2025 00:19

FFDESTE
Zelenáč
Reputace:   

↑ check_drummer: Něco jsem narýsoval, ale hledal jsem v tom složitosti a nedostatky. Teď už vím, že to je dobře. Děkuji moc za pomoc, téma označuji jako vyřešené.

Zápatí