Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
prosím o radu. Jsem už nějaký pátek ze školy a potřebovala bych poradit, jak číst v pravdivostní tabulce.
Mám příklad
Po zkonstruování tabulky okamžitě vidíme, že výroky (i), (iii) a (iv) jsou všechny navzájem
ekvivalentní, výrok (ii) není ekvivalentní se žádným z těchto výroků.
Jak to prosím z té tabulky poznám?
Myslela jsem, že z řádku, kde jsou samé jedničky, ale to jen v řádku I a IV.
Děkuji předem za jakoukoliv radu, jak se v tabulce orientovat.
Díky moc.
↑ manolka:
Pro všechny kombinace vstupních výroků musí být pravdivost stejná, takže v té tabulce musí být stejné sloupce, což platí pro první, druhý a čtvrtý zprava.
↑ manolka:
Ahoj. Ten odkaz mi nejde otevřít. S těma jedničkama - pokud jsou výraoky P a Q ekvivaletní, tak když si uděláš tabulku výroku P<=>Q tak ti opravdu musí "vyjít" samé jedničky. Dá se to o říct i jinak - což píše surovec - že ve všech řádcích budou u výroků P a Q vždy stejné hodnoty (dvě jedničky nebo dvě nuly).
Ale hlvaně je potřeba vědět co ta tabulka znamená - že určuje pravidvostní hodnotu výroku pro konkrétní hodnoty výrokových proměnných.