Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, řeším úlohu k přijímačkam na VŠE. Zadání je komplikované na zápis a vždy při řešení rovnice se dostanu ke 2 neznamým. Děkuji všem za případné nákresy řešení!
Prodejna elektroniky prodala 44 mobilů stejného druhu, z nichž některé byly prodány během slevové akce, a ostatní mimo tuto akci. Po určité době zjištovala, jak jsou tito zákazníci spokojeni s používáním tohoto mobilu. Mobilů, které nebyly prodány behem slevové akce a zároveň nebyly zákazníkem hodnoceny jako dobré, je o dve třetiny méne než těch, které byly prodány během slevové akce a zároveň byly zákazníkem hodnoceny jako dobré. Mobilů, jež byly prodány během slevové akce a zároveň nebyly zákaznikem hodnoceny jako dobré, je o čtyři méně než těch, které nebyly prodány béhem slevové akce a zároveň byly zákazníkem hodnoceny jako dobré. Mobilů, které byly zákazníkem hodnoceny jako dobré, je pětkrát více než těch, které zákazníkem nebyly hodnoceny jako dobré a zároveň nebyly prodány během slevové akce. Kolik je mobilů, které nebyly prodány během slevové akce a zároveň nebyly hodnoceny zákazníkem jako dobré?
↑ annabrankova: Je možné, že si na niektorú rovnicu zabudla. Napíš sem prosím ako si prepísala text úlohy do rovníc a zistíme, kde je problém.
prodané a označené za dobré jsem označila....x
dobre neprodane.....y
ne dobre prodane....y-4
ne dobre neprodane....x-2/3
z tohoto jsem sestavila tabulku pro snazsi orientaci.
bereme-li v potaz, ze je celkovy pocet 44 mobilu, sestavila jsem si rovnici nasledovne: x+y+y-4+x-2/3=44
zaroven se v zadani pise, ze mobilu, ktere byly oznacene za dobre je 5x více než tech ne dobrých.
do rovnosti jsem dala x+y=5.(y-4+x-2/3)
chtela jsem resit jako soustavu rovnic.
Nevím tedy jak s tím dále pracovat a zbavit se 2 neznamych.
dekuji vam.
(nalezla jsem reseni na teto strance, ale nikde tam nevysvetluji moc postup: https://mathematicator.com/matematicke- … imacky-vse )
↑ annabrankova: Neprekvapuju ta tie dve tretiny telefonu?
↑ vlado_bb: 2x/3? :DD
↑ annabrankova:
Také pomůže udělat si čtyřpolní tabulku, kde jsou 4 neznámé, označme si je třeba x11, x12, x21, x22.
Jednu rovnici již máme: x11 + x12 + x21 + x22 = 44
x22 = x11 - (2/3)*x11 = (1/3)*x11
Podobně "vyšašíme" další rovnice a neznámé určíme, doplníme čtyřpolní tabulku.
↑ Richard Tuček: super, moc dekuju!
Stránky: 1