Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, teď budu dokončovat učebnici Undersranding Analysis od Aboota a zajímalo by mě jakou učebnící bych mohla navázat, asi dobré podotknout ,že jsem samouk takže učebnice ve stylu Rudin W. principle of mathematics není vhodná. Ještě přikládám kapitoly Understanding analysis. Díky moc :)
Contents:
1) The Real Numbers
2) Sequences and Series
3) Basic Topology of R
4) Functional Limits
and Continuity
5) The Derivative
6) Sequences and Series
of Functions
7) The Riemann Integral
8) Additional Topics
↑ Lesní víla:
Ahoj,
Chceš něco od stejného autora?
Jakému oboru se hodláte věnovati, studente? Jinými slovy má to být něco z analýzy nebo něco jiného?
Proč ti ta učebnice, kterou jsi četla, připadala vhodná a ta od Rudina nikoliv?
↑ check_drummer:
Ahoj ! :)
Řekla bych, že mě z analýzy lákají metrický prostory, možná teorie míry, ale jelikož se učím pouze z učebnic nejsem si jista jakým směrem se nyní vydat :( Ale ráda bych pokračkovala v analýze (asi) samozřejmě pokud máte nějaké doporučení ráda si ho vyslechnu :). Zdá se mi ,že Rudin píše velmi stručně a formálně, neposkytuje mnoho motivace proč věci vlastně definujeme tímto způsobem (například) , narozdíl Aboot dělá v tomto ohledu výbornou práci. :)
Řekla bych, že Rudin je spíše na zdokonalení znalostí, ale to je jen osobní názor.
↑ Lesní víla:
A ty jsi se někdy vyšší matematice věnovala a teď se k tomu vracíš, a nebo vůbec?
Taky si myslím, že motivace v textu je důležitá, vlastně asi to nejdůležitější. V některých případech je potřeba podle mého stučně probrat i historický vývoj daného pojmu, protože jeho konečná fáze je často značně abstraktní a i motivace se pak hůře popisuje bez historického kontextu.
Ryzí čistý matematik by sice řekl, že toto vše není potřeba, že stačí definice a můžeme dokazovat... Což je pravda, ale mít představu o tom, co ten pojem vyjadřuje (a i u velmi abtraktních pojmů ten pojem něco vyjadřuje) je určitě dobré.
No ale to hlavní - bohužel žádný tip na učebnici nemám. Moc se totiž matematickému mainstreamu nevěnuju. :-)
Takže jsem tě nepotěšil, ale nezoufej, snad se najde někdo jiný.
↑ Lesní víla:
A co nejaka "mistni" skripta, treba
https://www.karlin.mff.cuni.cz/~jvesely … kapi12.pdf
Materialy z mff obecne byvaji celkem vstricne k (samo)-studentum.
Na druhou stranu, cim vic to boli, tim je postup rychlejsi:) A taky strucnost vetsinou lepe podnecuje vlastni kreativitu.. Kazdy matematicky text, jakkoli dlouhy, se da redukovat na par zakladnich myslenek, takze jde jen o to se je naucit identifikovat.
Pozdravujem,
Tiez Rudin: Real and complex analysis je velmi dobra kniha.
↑ Bati:
Děkuju moc :)))) ale zalíbila se mi Measure integration and real analysis od Sheldona Axlera tak zkusim tu ale ty skripta taky vypadaj jako skvělí zdroj :)
↑ Lesní víla:
Příklady z matematiky jsou také na mém webu www.tucekweb.info, sekce matematika.
↑ Richard Tuček:
Děkuju moc :) tento zdroj se určitě bude hodit. !!!! :>
↑ Richard Tuček:
Teď jsem se koukal na váš příspěvek o teori informací na vašem webu a jsem z ní poměrně okouzlená takže možná se jdu učit pravděpodobnost haha :)
↑ Lesní víla:
Nejdřív bych se naučil teorii míry, pravděpodobnost z toho pak vyplyne tak nějak sama. :-)
Stránky: 1