Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
máte radu pro laika jak používat v praxi vzorce - zvláště statistické v Excelu? Nějaký odkaz na nápovědu nebo tak?
Nápověda v Excelu je pro mě (rodilého čecha) absolutně nepochopitelná (co mám zadat za hodnoty a data a tak) a i nevím jaký vzorec použít - ty jejich názvy a tak?
Děkuji za jakoukoli pomoc.
Uvítám i telefonickou nebo osobní konzultaci (severní Čechy)
Janina
↑ bigbabe:
Zdravím,
napíš konkrétně, co potřebuješ vypočitat a kterou verzi EXCELu máš. Děkuji.

Jestli máš českou verzi Excelu, tak u všech fcí je napsáno česky co dělá. Název je většinou zkratka z označení toho co to počítá (z českého nebo anglického).
např. median:
Některé fce jsou popsány tady: http://pavel.lasakovi.com/znalosti/prog … tematicke/
Ano, děkuji vám oběma.
Ano, mám to česky, ale asi v některých případech neumím dostatečně česky.
Studuji dálkově vysokou školu a před týdnem jsem poprvé v životě viděla, co to je Statistika, dostali jsme domácí úkol a zadání semestrální práce asi na deset stran (proto těžko sdělím - co konkrétně chci vypočítat).
Mám verzi Excel 2007, půjčila jsem si v knihovně i Podrobnou uživatelskou příručku, ale není dostatečně podrobná, pouze se dotkli některých matematických vzorců a statistiské jen tak uvedli, že existují.
Například jsem hledala MODUS, jak mám vědět, že se to jmenuje MODE?
Nebo nevím, jak zadat funkci ABSOLUTNÍ ČETNOSTI, po zadání funkce ČETNOSTI to počítá KUMULATIVNÍ ČETNOST...
Konkrétně - zastavil mě příklad 7 - ani nevím, zda-li se to dá počítat pomocí Excelu, ale kdyby bylo hodnot více, tak to přece nejde ručně, to je na týden ...
↑ bigbabe:
pro zadání 7 - v takovém počtu, jak je zadáno, máš pravdu, to vypočteš ručně.
Pro větší počet - v EXCELu:
do 1. sloupce hodnoty x_1, x_2.... (x_1 je v buňce A1 atd.)
do 2. sloupce - vzorec pro jednotlivý člen součtu, (v buňce B1 bude "=A1-1" pro zadání b), kde je x_i-1)
suma se provede součtem ve 2. sloupci.
Větší zázraky bych nedělala - stačí tak?
Děkuji, je pravda, že na to pomalu přicházím sama, "sedmičku" už mám...nakonec mě to taky tak napadlo.
Teď si lámu hlavu co s osmičkou a devítkou? (jsem opravdu samouk a nemám ani teoretické znalosti - ještě že existuje internet - snad to nějak zvládnu)
Moc děkuji
↑ bigbabe:
k 8, 9 - takový strašný obrázek, zatím bez záruky, potřebovala bych kontrolu.
Nejsem si úplně jistá s pojmem - v zadání 8 "vyjádřit obecně" - to znamená bez použití sumačního znaku? (neumím ho totiž použit pro zadání 8d).
Oprava: v 9e) nemá být n nad sumou, ale 4
Pokud někdo z kolegů doporučí, co mám opravit, tak to udělám v novém obrázku, těžko se někomu bude chtit TeXovat. Děkuji.
-------------
Marian má rád sumy, :-)))) Mě osobně se zas třeba líbí produkty :-). (c)
Já vám moc moc děkuji.
S tou devítkou jste mě potěšila, tak nějak jsem to měla, ale bylo to jen tak intuitivně.
S osmičkou jsem právě také nevěděla, co to je - vyjádřete obecně, ale z vašeho zápisu jsem to krásně pochopila, kromě koncového "a" - proč tam je n*c ?
a kromě "e" - tuším, že to je rozklad podle vzorce, ale nějak mi to nesedí ...
Chcete se podívat dál, zda-li jsem se do toho již trochu dostala? (ještě před týdnem jsem nad tím skoro brečela ((-: )
4bigbabe:
Pokud máš Office 2007, možná ti pomůže toto, a nebo nějaké kurzy s vzorci: Informace o využití vzorců při práci s kalendářními daty v aplikaci Excel 2007 nebo Seznámení s aplikací Excel 2007: Zadání vzorců
Pokud máš Excel 2003, zkus to pomocí Zjištění dat pomocí vzorců
Za případné "hovadiny" se omlouvám.
↑ byk7:
Zdravím a moc děkuji za doplnění :-)
↑ bigbabe:
Omlovám se, na notebooku se mi to špatně čte a nemám tady svou klávesnici, tak až se přesunu k něčemu většímu a lépě vybavenému, tak zkusím překontrolovat výpočty průměru pro zadání Charakteristika polohy, zadání 1.
Doplnění k 8 a) když rozepiši sumu (X_i-c) dostanu X-1-C+X_2-C+X_3-C+X_4-C... ve výsledku mám součet X_i od kterého odečtu nC (toto už není pod znekém sumy, je samostatně. Ano?
Z nových papírů:
11a) - asi jen vypadlo "na druhou" nad x
13) opravit: v každém členu máme
a pocitam soucin (produkt)
vysledek nebude 38. Tak?
U zadání na intervaly je potřeba určit střed intervalu a realitivni četnost, pak se počíta násobek relativní četnosti a středu intervalu - viz vzory, případně se ozví, jestli to stačilo.
Nad statistikami (v realu) jsem se opravdu rozbrečela, když jsem dostala minumý týden z centra zpět část k přepracování (byla to hodně složitá a nestandardní záležitost, muselo se brát z databázi a z odborných zpráv - ne všemu z toho rozumím, potřebuji, aby to bylo i odbborně posouzeno). Ale tady od kolegů jsem dostala jedno dobré doporučení, děkuji ještě teď :-) - a ono se skutečně pohlo. Teď se ke statistikam opět přesunu a jelikož už je to na dobré cestě, něco odesláno a bylo přijato, něco je nového, ale nevypádá nějak zapeklitě, tak se na to těším, opravdu :-)
----------------
Ještě poznámka: pokud je ještě potřeba překontrolovat sumační nebo součinové zápisy, tak si založ samostatné téma s takovým názvem a s odkazem na toto téma - pro kolegy EXCEL nemusí být motivující, ale sumy a produkty maji ve velké oblibě. Děkuji a ať to zvladneš :-)
↑ byk7:
Děkuji, ale tyto testy (projížděla jsem důkladně včera) jsou jen o tom, zda víte, jak zadat součet a součin a co to je absolutní odkaz...
na můj problém potřebuji trochu vyšší ligu, jsou tam popisy všech funkcí, ale to se nedá číst jako román, ale děkuji.
Jo, jo, u 13 jsem to sečetla...chybička
Už se těším na pondělí, protože knihu, kterou nám doporučil p. prof. je samá teorie a žádný praktický příklad, tak snad něco budou v knihovně mít.
Sumy mají v oblibě? - Kdybych k tomu neměla práci a sedm dalších předmětů tak bych se do toho také ráda "zažrala". Je to zajímavé.
Zatím moc děkuji Janina
↑ bigbabe:
ten odkaz na "dobré doporučení" byla jen ukazka, jak se dá nad statistikou brečet a zas nebrečet.
Ty máš číst spíš toto: paní Olšákovou nebo Intervaly (je tam i ukazka v EXCEL,
možna se bude hodit něco odsud: http://www.am.vsb.cz/litschmannova/statistika.html a
odsud se dá přímo převzit soubor v EXCEL: http://homen.vsb.cz/~oti73/cdpast1/index.htm (myslím, že v "kapitole Statistický soubor")
Teď se omlouvám, budu dělat svoje tabulky, proto pokud něco zůstane ke kontrole, tak až v pozdních večerních hodinách. Měj se pěkně :-)
Tak to mám co studovat. Také jsem našla prezentaci, která mi pomohla v používání některých vzorců do Excel
http://www.votruba.in/int/statistikaI.pdf
Paní Olšáková to má také pěkně napsané - děkuji
Stránky: 1