Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, mám za úkol řešit následující rovnici s komplexními čísly:
i-(1+i)(1+i)/(1-i)(1-i)=1-1/z
Nevím moc, jak s tím pokračovat; rovnice s komplexními čísly umím řešit, ale nevím, jestli je dobrý nápad zlikvidovat tu 2 mocninu ve zlomku roznásobením. Jak bych měl tyto výrazy upravit, abych se dobral k výsledku?
Děkuji
Postupoval jsem následovně:
Po roznásobení zlomku vyjde 2i/-2i, tedy -1
Pak tedy:
i+1=1-1/z
i=-1/z -> z=-1/y
↑ ekonomos629:
Platí: (1+i)^2 = 2i
(1-i)^2 = -2i
Levá strana i - (2i/-2i) = i + 1
Pravá strana 1 - 1/z
i = -1/z, tudíž z = i
Kde se tam vzalo y?
Richard Tuček napsal(a):
Kde se tam vzalo y?
Nejspíš pravopisná chyba, záměna měkkého a tvrdého i, komplexní jednotka není ve vyjmenovaných slovech. :-)
↑ ekonomos629:
Pripadne si ešte skontroluj zadanie, či sú zátvorky v poriadku
https://ctrlv.sk/dyab
Už mi to vychází - no jasně, ono -1 je i na druhou, což mi vůbec nedocvaklo v tu chvíli. Já zapomněl -1 v rovnici i=-1/z nahradit i. A ano, jednalo se překlep (správně mělo být ,,i" namísto ,,y"). Ještě jednou děkuji všem za odpovědi. ;)
ekonomos629 napsal(a):
Už mi to vychází - no jasně, ono -1 je i na druhou, což mi vůbec nedocvaklo v tu chvíli
Ano, tohle je docela důležité si pamatovat, když se počítá s komplexními čísly. Skoro bych řekl, že úplně nejdůležitější…
Ještě mám jeden příklad na Moievrovu větu, kde mi nevychází výsledek (neshoduje se s výsledkem z učebnice):
(1+i) na šestou tento výraz
Převedl jsem na goniometrický tvar, tj.
(cos pí/4 + sin pí/4*imaginární jednotka) to celé na šestou
vynásobím pí/4 šestkou, tedy:
cos 3/2 pí + sin 3/2 pí*imaginární jednotka
a výsledek je 0 -i=-i
Učebnice však hovoří, že výsledek je -8i, což mi nevychází pořád.
Pardon už mi to teď došlo, já tam zapomněl dodat 2 na třetí před závorku. Pak to vyjde.
↑ ekonomos629:
Zdravím,
ve skutečnosti je [mathjax](\sqrt{2})^{6}[/mathjax], protože goniometrický tvar čisla [mathjax]1+i[/mathjax] je [mathjax]\sqrt{2}(\cos \frac{\pi }{4}+i\sin \frac{\pi }{4})[/mathjax]