Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Omlouvám se ↑↑ P@trik:, že jsem poněkud vykradl jeho téma, ale ne úplně. Je to sice původně jeho úloha, já jsem ale špatně interpretoval jeho nejednoznačný zápis rovnice a vzniklo z toho něco zajímavějšího, než původní úloha.
Necht’ M je množina všech řešení rovnice
[mathjax]\mathrm{e}^4\cdot \ln(\sin x)=\sin^2|x|[/mathjax]
v oboru reálných čísel. (Symbol „ln“ značí přirozený logaritmus.) Rozhodněte, zda platí:
(a) Pokud x ∈ M, pak −x ∈ M.
(b) Pokud x ∈ M, pak (x+π) ∈ M.
(c) Pokud x ∈ M, pak (x+2π) ∈ M.
(d) Pokud x ∈ M, pak 2x ∈ M.
(e) Pokud x ∈ M, pak 3x ∈ M.
Apeluji na všechny, aby k řešení nepoužili WA. Původní rovnici totiž řeší špatně. I když ani tuto rovnici (možná) nevyřeší dobře, ke správnému řešení každopádně hodně, ale opravdu hodně nakopne.
A my přece nejsme žádná béčka, ani zbabělci :-)
Navíc tuto rovnici lze vyřešit úplně zpaměti a bez jediné její úpravy :-)
↑ Eratosthenes:
Ahoj, tím n se myslí "libovolné přirozené (nebo celé?) n"?
↑ Eratosthenes:
Platí a), b), c), d) i e).
↑ Eratosthenes:
..a chtěl jsi opravdu napsat +n a nebo spíš +n.[mathjax]\pi[/mathjax]?
check_drummer napsal(a):
↑ Eratosthenes:
Ahoj, tím n se myslí "libovolné přirozené (nebo celé?) n"?
check_drummer napsal(a):
↑ Eratosthenes:
..a chtěl jsi opravdu napsat +n a nebo spíš +n.[mathjax]\pi[/mathjax]?
Vzal jsem to CtrlC; CtrlV. Nejspíš to má být [mathjax]\pi[/mathjax], ale v tomto případě je to jedno :-)
check_drummer napsal(a):
Tedy je to spíš zajímavý příklad z hlediska logiky než z hlediska problému jako takového...
Myslím, že z hlediska obojího. K tomuto poloukradenému "minitématu" mě inspirovaly příspěvky typu
"Rovnicu ale netreba riešiť..."
"Nestačí si uvedomiť, že [mathjax]2\pi[/mathjax] je periódou funkcií na obidvoch stranách?"
v tématu původním. Tady je jasná odpověď, že nestačí a proč nestačí.
Stejná periodicita funkcí na levé a pravé straně neimplikuje stejnou periodicitu řešení. A nepravdivý předpoklad implikace to dozdobil :-)
surovec napsal(a):
↑ Eratosthenes:
Platí a), b), c), d) i e).
:-))
Prosím ↑ surovec: a ↑ check_drummer:, aby ještě neprozrazovali pointu. Kvůli ostatním nechám ještě otevřeno.
Stránky: 1