Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ check_drummer:
Tak přes žádné měřítko jsem to nenašel, ale jde to jinak.
Mám délku d a chci z sestrojit úsečku o délce [mathjax]\sqrt{d}[/mathjax].
Sestrojím pravoúhlý trojúhelník s odvěsnami d,1/2, přeponu označím b (první aplikace Pythagorovy věty).
Sestrojím další pravoúhlý trojúhelník - s přeponou d+1/2 a odvěsnou b - a pak lze ukázat (druhá aplikace Pythagorovy věty), že druhá odvěsna má požadovanou délku [mathjax]\sqrt{d}[/mathjax].
(Délka d může být samozřejmě jakákoliv, nikoli jen konstruovatelná.)
Vychází to trochu z toho náčertku od Erathosthenes, ale nejedná se o změnu měřítka toho původního obrázku, spíš o vhodnější volby různých délek.
↑↑ kastanek:
Tady máš 4 konsstrukce úlohy tr.c,vc,ro (přes uc,r,tc,a)-jenom tak pro informaci.
↑ Honzc:
Nevím jestli se v tom kastanek vyzná (já moc ne), přehlednější je k výslednému tvaru přidat i kroky konstrukce. Jinak čtenář neví čím se má v konstrukci začít, čím se pokračuje, atd...
↑ check_drummer:
A nebo úpně jednoduše - pravoúhlý trojúhelník o přeponě (d+1)/2 a odvěsně (d-1)/2, druhá odvěsna má pak hledanou délku.