Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
riešim príklad kde hľadám bodové spektrum operátoru [mathjax]T:L^1([0,1]) \to L^1([0,1])[/mathjax] kde [mathjax]T(f)(t) = f(\frac{t}{2})[/mathjax] a [mathjax]t \in [0,1][/mathjax]. Moja myšlienka bol nasledujúci postup: rozdeliť interval [mathjax][0,1][/mathjax] na podintervaly [mathjax]((\frac{1}{2})^{n+1},(\frac{1}{2})^{n}][/mathjax], potom aby funkcia [mathjax]f[/mathjax] vyhovovala rovnosti [mathjax]f(\frac{t}{2}) = \lambda f(t)[/mathjax] musi platit, že na intervale [mathjax][\frac{1}{2},1][/mathjax] ju možeme zvoliť ako ľubovolnu funkciu z [mathjax]L^1([\frac{1}{2},1])[/mathjax] a v každom ďalsom intervale [mathjax]((\frac{1}{2})^{n+1},(\frac{1}{2})^{n}][/mathjax] plati, že sa rovná [mathjax]\lambda^n f(t)[/mathjax]. Potom [mathjax]L^1[/mathjax] norma tejto funkcie bude [mathjax]\sum_{n=0}^{\infty}|\lambda|^n \int_{\frac{1}{2}}^{1}|f(t)|dt[/mathjax] kde [mathjax]\int_{\frac{1}{2}}^{1}|f(t)|dt[/mathjax] bude nejaká konštanta [mathjax]K < \infty[/mathjax] a teda celý problem môžme previesť na riešenie konvergencie geometrickej rady [mathjax]K\cdot \sum_{n=0}^{\infty}|\lambda|^n[/mathjax]. Je tento postup správny. Ak nie tak ma prosít opravte.
Ďakujem za všetky odpovede
Ahoj, to je hezky napad, ale nejsem si jisty, jestli ti to vychazi uplne spravne, podle me muze byt i [mathjax]\lambda\geq1[/mathjax]. Kdyz zkusim klasicky mocninne funkce, tak mi vychazi [mathjax]\lambda\in(0,2)[/mathjax], ponevadz funkce [mathjax]1/x[/mathjax] je sice mimo [mathjax]L^1(0,1)[/mathjax], ale "tesne". Nezapomnel jsi tam nahodou nekde faktor [mathjax]2^{-n}[/mathjax]?