Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2009 11:23

Draffix
Místo: Ostrava
Reputace:   

Jaký postup při skalárním a vektorovém součtu?

Zdravím, chtěl bych poradit jaký mám zvolit postup když jsou zadány vektory:
A=(0,2,4)
B=(1,3,5)
C=(6,1,3)

1) mám vypočítat A x B x C kde x znaméná vektorový součin. Nevím jaký mám zvolit postup, zkoušel jsem (AxB)xC ale to mi pak nevycházelo (BxC)xA a tak si nevím rady jak to udělat, trochu si nejsem jist s tou komutivitou...

2) (A * B)^2 + (C x A)^2 kde x je opět vektorový součin a * je skalární součin. Vypočítat by nemělo být problém ale nejsem si jist co znamená to nadruhou? To mám zmocnit hned na začátku oba dva vektory, nebo až nakonec ten výsledek?

Díky všem za odpověď

#2 01. 11. 2009 11:46 — Editoval katuska333 (01. 11. 2009 11:46)

katuska333
Zelenáč
Reputace:   

Re: Jaký postup při skalárním a vektorovém součtu?

Zdravím k tomu prvnímu: Je jasné, že ti to nevychází, protože v tomhle případě asociativita neplatí (AxB)xC není to samé jako (BxC)xA.  Podle mě by si tam měl mít přesně zadané závorky. POkud existuje způsob jak tohle vypočítat bez závorek, tak ho neznám :-(
a k tomu druhému: pokud je mocnina až za závorkou tak nejsdřív spočítáš, ten daný součin a to co ti vyjde umocníč na druhou.. při vektorovém násobeí ti vyjde zase vektor.. takže místo ten vektor na druhou bych spočítala skalárně dvakrát ten vektor co ti vyjde, rozumíš? Snad sem aspoň trošku pomohla...

#3 01. 11. 2009 13:25 — Editoval <h1>dydy</h1> (01. 11. 2009 13:25)

<h1>dydy</h1>
Reputace:   

Můj názor(opravte mě?): Komutativnost neplatí, ale distributivnost ano.  Závorky nepotřebuješ . A×B×C = (A×B)×C = A×(B×C)
ale a×b=(-b)×a=b×(-a)

#4 01. 11. 2009 13:44 — Editoval BrozekP (01. 11. 2009 13:44)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Vektorové násobení není asociativní (tj. $(A\times B) \times C\not{\equiv} A\times (B \times C)$), takže zápis A x B x C podle mě není správný. To se snažila napsat ↑ katuska333:, ale asi se trochu přepsala.

↑ <h1>dydy</h1>:

A×B×C = (A×B)×C = A×(B×C) není správně, vektorové násobení není asociativní.

#5 01. 11. 2009 15:37 — Editoval Draffix (01. 11. 2009 15:38)

Draffix
Místo: Ostrava
Reputace:   

↑ katuska333:

aha, tak budu teda doufat že to je chyták od cvičícího :-)

a k tomu druhému, tak myslíš jakože (A * B)^2 bys zmocnila až ten výsledek a u toho druhého bys udělala (C x A) * (C x A) ? A pak sečetla jednotlivé čísla obou závorek ze zadání?

Zápatí