Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny, mám problém. Budeme sát písemku, a ty mnohočleny mě dost trápý.
První věc je rozlad mnohočlenů. Dokázal by mi to někdo vysvětlit? Co musím udělat a jak mám postupovat?
Máme tu například úlohu
Rozložte mnohočleny:
Vůbec nevím jak postupovat.
Další je tu rozložit v součin. Neznám žádný postup, vím že si něco musím vytknout, ale jak poznám co si vytknout.
Např.:
Rozložte v součin:
(Návod: daný mnohočlen napište ve tvaru (x^3 + x) + (2x^4 + 4x^2 + 2))
A teď bonus na konec, určitě to bude nějaká snadná věc, ale v tomto příkladu mě nenapadá co mám dělat. :
Dokažte, že pro všechna reálná čísla x a každé přirozené číslo n>1 platí:
(Návod: určete součin obou mnohočlenů na pravé straně rovnosti.)
Tak doufám že mi aspoň v něčem trochu pomůžete, hledám po internetu ale nikde to není vysvětlené pořádně.
Zdravím,
1)
mno je v tom vzorec
, kde
a 
tedy: ![kopírovat do textarea $[(a^2+b^2+c^2)-2ab]*[(a^2+b^2+c^2)+2ab]$](/mathtex/79/79fe40ed0f9a9ba997a42cfaed3784ff.gif)
dál se zbavíš závorek
v závrkách
:
a máš v nich další součtové vzorce (
a
):
tedy:![kopírovat do textarea $[(a-b)^2+c^2]*[(a+b)^2+c^2]$](/mathtex/fc/fc95bcb57420822baa91975136b5d6ca.gif)
3)edit: jdu na to moc složitě.. viz: ↑ conqeror:
$x^n-1 = (x-1)(x^n^-^1 + x^n^-^2 + ... + x^2 + x + 1)$
mno napravo je rozdíl dvou geometrických posloupností (po vynásobení): 1.: $a_1 = x^n; a_n = 1; q = \frac{1}{x}$ 2.:$a_1 = x^{n-1}; a_n = 1; q = \frac{1}{x}$
vzorec pro součet GP:
$s_n = a_1 * {\frac{q^n -1}{q - 1}}$
hodnota pravé strany rovnice tedy je:$s_n_1 - s_n_2= (x^n) * {\frac{(\frac{1}{x})^n -1}{\frac{1}{x} - 1}} - (x^{n-1}) * {\frac{(\frac{1}{x})^n -1}{\frac{1}{x} - 1}}$ aj.. jdu na to moc složitě.. viz edit
Doxxik
1. ROZKLAD: http://www.aristoteles.cz/matematika/mo … oclenu.php
2. VYNIMANIE: vzdy vyjmes to, co mas vo vyraze spolocne napr.
. Mas tam navod, co mozes vynat z (x^3 + x) a co z (2x^4 + 4x^2 + 2)?
3. 
Díky vám moc oboum, ale tady sem se trochu stratil. Všechno jsem pochopil, ale tady to ne:
Doxxik napsal(a):
tedy:
Jak jsi to udělal, že je 2ab v závorce a to c^2 za ní? Asi uz mi to leze na mozek, jeste neco zkusim ale stejně nevím jak ses k tomu dostal...
↑ Lezzy:
mno protože platí: 1+2+3 = (1+2)+3 = 1+(2+3) = (1+3)+2
a obdobně jsem na to šel s písmenkama
edit: jedná se o vlastnost (mj.) sčítání - asociativitu
Doxxik