Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2009 21:39

Doxxik
Reputace:   14 

usnadnění (?) tex

Zdravím,

(nástin problému)
snažím se při psaní používat Tex, protože to ohromě upřesňuje, co mám na mysli .. jenže v něm nejsem moc zběhlý (a troufám si říct, že velké množství žadatelů o pomoc s nějakým příkladem taky ne) a jej k některým věcem nepoužívám.. pravda, snažím se jej naučit, ale když píšete nějakou myšlenku ta "složité hledání" po fóru není nic moc..

(řešení?)
proto mne napadlo, zda-li by nebylo přínosné udělat "editační tlačítka textu pro Tex." Co tím myslím? když píšete příspěvek, tak pod polem, kam jej píšete (resp, vedle něj) jsou tlačítka pro formátování textu ([b ],[i ],[code ]..). Velice by (alespoň mě) pomohlo, kdyby k nim přibyly tlačítka, která by vracela Tex.. kdybych chtěl napsat třeba:
$y^2 = \frac{x}{4}$
napsal bych "y" a pak na tlačítko [$ x ^ x $]
----
{y}^{}
/----
doplnil bych "2" (chci y na druhou), pak bych za to napsal "=" a kliknul na [$\frac xx$]
----
{y}^{2} = \frac{}{}
/----
a na závěr bych doplnil jen "x" a "4"
----
{y}^{2} = \frac{}{}
/----
= ${y}^{2} = \frac{x}{4}$

(text mezi "----" a "/----" značí to, co by se objevilo v textovém poli)

toliko můj návrh..

Doxxik

Maturita 2010  (trailer) - R.I.P.

#2 01. 11. 2009 21:45

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: usnadnění (?) tex

Něco na ten způsob tu bývalo, ale nevím, co přesně to umělo, nějak jsem to nepoužíval. Věc se má (podle mě) takto:

1) Ti úplně noví stejně z TeXu neví vůbec nic, takže píšou v plain textu. Těm to nepomůže.

2) Ti, kteří se snaží, se naučí základní příkazy (mocniny, zlomky, základní funkce) a to pro začátek stačí. To je přesně to, s čím bys chtěl pomoct - ale to je podle mě úplný základ, který se člověk, který chce texovat, naučí jako první.

3) Pokročilé příkazy jsou už pro zájemce a ti si to dohledají a nebudou neustále klikat na nějaká pomocná tlačítka.

---

Je tu odkaz na Kondrův přehled, který je podle mě dostačující.

---

Ale co člověk, to názor, takže tolik ode mě. Já jsem tu jen pěšák, uvidíme, co na to velký Admin.

Zápatí