Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mám dotaz ohledně povrchového napětí .... Nikde se nemohu dostat ke vzorci který by mi řekl jak velké bude povrchové napětí roztoku ... Dejme tomu že mám vodu (ta má nějaké povrchové napětí) pokud k ní přimíchám jinou látku tak se mi povrchové napětí změní. Otázkou je jaké bude nové povrchové napětí ... nemá někdo nějaký nápad jak na to ? asi budu znát množství ,typ a původní povrchové napětí látek určitě také koncentraci.
děkuju za jakoukoliv radu
↑ knize-hrabe:
Zdravím, víš o jaký typ látky půjde? organická, anorganická?
Stačí toto? http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid … vnice.html - je to pro organickou látku.
↑ jelena:
Děkuju , toto sem našel také ale nechápu to s těmi konstantami a,b ... nešlo by mi to nějak vysvětlit co jsou to za hodnoty a kde jinde je hledat než v te tabulce pod tim ?
↑ knize-hrabe:
Jak podrobně to potřebuješ? Máš zadanou látku, kterou budeš přidávat do vody - předpokládám, že organickou (třeba prostředek na umývání nádobí je ideální pro snížení povrchového napětí)?
a - je pořád stejné pro homologickou řadu (třeba pro kyseliny, pro alkoholy apod.), b stoupa geometricky s počtem úhliků.
Koloidní chemii jsem neviděla ale hodně dlouho, pokud potřebuješ něco konkrétního, bylo by to jednodušší.
↑ jelena:
aha trochu to chápu a existovala by nějaká tabulka pro ty konstanty a,b ? třeba když míchám vodu s nějakým smáčedlem .. tak abych věděl co tam dosadit.. .popřípadě alkohol s něčím jiným ... potřeboval bych to na nějakou tabulku v ktere by se mi to rychle našlo a mohl sem s tim dále pracovat
↑ knize-hrabe:
Já se omlouvám, ale přímo tabulku, ve které by byl větší přehled konstant pro jednotlivé detergenty, nemám.
Z této adresy se mi podařilo stahnout knihu "Povrchovo aktivní latky", kde je velký přehled všech možných látek, dle složení a v tabulkách již přímo vypočtené (nebo stanovené) povrchové napětí pro jednotlivé koncentrace (je to ovšem kniha v ruštině, format djvu). Pokud se nepodaří stahnout (přes povinné reklamní 30 sek, brr), tak bych z té knihy vybrala to, co potřebuješ (pokud to tam bude). Při stahování je potřeba kliknout na слово сюда a vyčkat u reklam.
Ještě projit tuto knihu(od str. 80) a wikipedii (případně odkaz na Sigma-Aldrich)
To jen tak v rychlosti, snad to pomůže, možna nějak upřesni - je to výpočet do laborek nebo něco jiného?
↑ jelena:
ahoj snažil sem se trochu pohledat a nic moc výsledky tedy. potřeboval bych pár základních věcí. 1, jak se změní povrchové napětí když do vody přidám sůl, mýdlo, smáčedla na mýdlové bázi. u mýdla vim že mi povrchové napětí klesne ale jak moc a jakou to bude mít závyslost na koncentraci . Dost zajímavá a ožehavá je pro mě i sůl popřípadě chemické solné roztoky. Pokud chceš můžem komunikovat aj přez nějakého klienta pač takhle se to bude asi řešit pomalu ...
↑ knize-hrabe:
Zdravím, uz jsem reagovala mailem. Ruská kniha je opravdu nejlepší možnost, co se tyče údajů - doufám, že se pohneme. Ať se vede.