Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ bigbabe:
Zdravím,
pokud se od sebe nějak "výrazně" liší, tak je možné, že rozdělení je bimodální, pak to uvedeš do odpovědí i se zdůvodněním.
Pokud ale jsou blizko sebe, je možné, že je potřeba intervalově rozdělit a stanovit modální interval. Jak to vypadá podle dat?
↑ bigbabe:
To je ten soubor (skutečná data - soutěž)? Pak bych to vylepšila podle pravidla "nejdřív nakreslí křívku, pak vynášej body" :-)
Ale vážně, posoudila bych takový soubor jako bimodální (možna bude jiný názor od kolegů, děkuji)
↑ bigbabe:
Ne, pokud je to originál zadání, tak samozřejmě nic neupravuješ. Ani ze skutečnosti to neupravuješ, byl to jen pokus o vtip.
Jen malá poznámka - to pravidlo má určitý praktický smysl - pokud zkoumám nějaký znak a zhruba si dovedu představit, jak se chová, tak musím zkoumát hodnoty, co najednou někam uletí - obvykle chyba v postupu, chyba při přepisu. Není to ovšem případ tvého zadání.
Zadání je textové (jak jsem psala v jiném příspěvku) - "Zvolte dva vhodné soubory ..." a z nich jsou pak další úkoly...
takže bych mohla počáteční zadání trochu pozměnit, aby vyšel jen jeden Modus....(mám to vše v Excelu, takže bez starosti se všechny závislosti přepočítají)
Jen abych pak v dalších příkladech nenarazila na podobný problém s jinou hodnotou...co myslíte ? Děkuji
↑ bigbabe:
Jani, zdravím,
zkoušela jsem tato data přes intervalové rozdělení a stejně mi vycházelo bimodální rozdělení.
Je to možné, že to umíš i prakticky zdůvodnit, zkus popřemyšlet, zda je nějaký důvod, že tomu tak je.
Jak jsem tomu rozuměla - je to soutěž, ukončuje se každý měsíc nebo se to pokračuje do dalšího měsice? Jsou to nějaká kola, co mohou přitahnout více zájemců do každého dalšího kola?
Jelikož to jsou interní data Vaši firmy, zváž si sama, co tady věřejně sděliš - jen pro účely výpočtu. Spíš bych ten soubor tak, jak je, nejdřív prokonzultovala s vyučujícím. Ono se dá hodně vyhodnotit, ale, pokud teprve začínaš, tak by bylo dobré, aby už volba dat byla jednoznačna, aby se neprojevoval nějaký vliv, který by vyžadoval složitější posuzování.
Pokud jde jen o nácvík práce s EXCELem, tak by to snad neměl být velký problém. Měj se pěkně.
Také zdravím,
nejprve Vám chci poděkovat za obrovskou pomoc ze všech příspěvků.
Odpovím od konce.
Konzultace s vyučujícím osobní bohužel není možná, protože jsem pracující a on má konzultační hodiny dopoledne v 50 km vzdáleném městě. Prý můžeme mailem ale sám nás upozornil na to, že toho má hodně a např. se může stát že odpoví třeba za týden. Dále je toto paradoxní v tom, že 24.10.09 jsme měli první přednášku, kde nám semestrální práce byla zadána a při další přednášce - 20.11.09 tuto máme odevzdat a při dalším setkání 9.1.10 budeme psát zápočtový test - takové je dálkové studium...((-: ... ale bojuji a čísla mě baví (mívám problémy spíš s textem)
K datům - je to soutěž mezi pobočkami v prodeji vždy za jeden týden, (v kuolárech nazývaná "Gambrinus liga", protože se hraje o zaplacení nákladů na Vánoční večírek ((-:)...hráči jsou vlastně zaměstnanci konkrétních poboček, takže tento znak se vlastně nemění, zůstává každý týden stejný...tak bych na jedné pobočce změnila počet hráčů z 9 na 10 a byl by modus jen jeden.
Zatím zdravím
↑ bigbabe:
Zdravím, Jani, doplním k tumuto dotazu:
pokud je cílem zadání pouze nácvik práce s daty, určitě bych nic neměnila.
Jediný technický problém může nastat, pokud podle zadání bude potřeba testovat soubor z 1. měsíce a soubor z 2. měsíce (na parametry a na rozdělení), pak by ta bimodalita trochu vadila. Museli bychom poslat dotyčného na dlouhodobý pracovní pobyt do jiné pobočky, ať soutěží za jiný oddíl (spiš nebude potřeba).
Ještě k pracovnímu vytížení vyučujícího - mám, samozřejmě, velké pochopení, ale škola dostala akreditaci na vyúku a, pokud forma písemných konzultací není v rozporu se studijním řádem, tak bych písemné otázky poslala.
Ještě, tuším, dlužím překontrolovat kvantily (jsem nějaká přetabulkovaná v posledním období :-)
Já vám moc děkuji za pomoc. Už mám práci skoro hotovou. I když vůbec nevím, zda-li to mám dobře či v tom nemám zmatek. Právě za chvilku jedu na schůzku s mými čtyřmi spolužáky a dáme hlavy dohromady a v pátek to máme odevzdávat, tak snad vše dobře dopadne. Zkouška bude až koncem ledna, tak si chvilku dám od statistiky pohov, právě jsem "nastoupila" na Mikro, Makro, Marketing...
Děkuji vám za vše a přeji hezký den Janina
↑ bigbabe:
Hezkou cestu a pozdrav spolužákům :-)
Mikro, Makro a Marketing už vůběc nezávidim - ale mělo by to byt snad schůdnější - více srozumitelné, ovšem hodně písmenek a opět si zaderivuješ, ať se vede :-)