Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Toni:
Tak krok po kroku
(použili jsme goniometrickou jedničku)
To znamená, že z tohoto:
dostaneš první úpravou 
Teď tu závorku roznásobíš a dostaneš: 
Nyní celou rovnici vynásobíme (-1) a dostaneme:
Z tohoto vidíš, že pokud do této rovnice za
dosadíš
bude rovnice platit , to znamená, že z celé rovnice můžeme vytknout výraz:
a dostaneme:
dělíme polynom polynomem, když toto roznásobíš opět dostaneš původní rovnici.
Aby byl celý výraz roven nule pak buď je
nebo 
1)
2)
substituce
a dostaneš :
tato kvadratická rovnice nemá v oboru reálných čísel řešení.
Řešením tedy je:
při vědomí toho, fce sinus má periodu
nebo
Jde to řešit i pouhou úvahou toho co napsal halogan
halogan napsal(a):
Jelikož je obor hodnot obou funkcí <-1, 1>, bude se jednat buď o násobek 1*(-1) nebo (-1)*1.
Musí platit:
protože 
nebo
ale
což je už mimo interval 
Řešením je proto jen:

↑ Toni:
goniometrickou jedničkou se nazývá toto:
Slovně:
Sinus na druhou úhlu plus kosinus na druhou úhlu se rovná jedna.
Ta stříška znamená "a zároveň". tj. musí platit současně.
Sinus x = 1 a současně cos 2x = -1 toto platí pro úhly 90 a 180 stupňů a jakýkoliv násobek 2 pí tj. 360 stupňů (dá se to vyčíst z jednotkové kružnice)
Druhý zápis:
Sinus x = -1 a současně cos 2x = 1.Toto platí pro úhly 270 a 540 stupňů, ale protože úhel 540 st. je větší jak 360 (2pi) nemá tato větev řešení.
Fce sinus a kosinus mají obě periodu 360 stupňů, tj. funkční hodnoty se po této periodě opakují.
Např. tedy platí:
↑ Toni:
Zdravím, záleží jakto umiš obhájit:
Vidiš v tom takovou úpravu (bez dělení polynomů)?
nebo: 
nebo: 
----------
téma smazat? - ne, pravidla to neumožňuji, velmi podstatné je, že v tématu je spousta práce od kolegů - a ten čas a námaha smazat jen tak nejde.
↑ Cheop:
Také hezký pozdrav :-) už jsem opravovala (viz můj edit), děkuji.
Učitele bych nekomentovala - buď kolega donese postup a obháji nebo to jen přepsal a nerozumí. A komentář o smazání je velmi nepřijemný (moje ideály jednou budou vystavovat ve Slezském muzeu s komentářem, jak to nemá být a že s takovými názory prospěrující společnost nezbudujeme).
Měj se pěkně :-)
A v polynomu sem se neupsal a učitel prostě nechápe. . . . . Kašlu na to hlavně že je mi ta rovnice jasná. . . A vytknutí no řekl jsem že když si do rovnice dosadím 1 tak bude platit a proto můžu vytknout. . . . . Učitel prostě nechápe už polynomy jak tu psala jelena
↑ Toni:
Já nevím, co jste brali, ale řekla bych, že dělení polynomů pomocí odhadu kořenů (případně Hornerovo schéma) nepatří do běžné výbavy SŠ.
Do běžné výbavy SŠ by měla patřit úprava, která je v příspěvku 9 ↑ jelena:. Zkus tuto úpravu dotahnot do konce.
Ovšem nejsem učitel žádného stupně a moje představa o běžné výbavě SŠ může být silně zkreslena.

↑ Toni:
Když si uděláme substituci
dostaneme rovnici:
Jedním kořenem této rovnice je
(když do této rovnice tento kořen dosadíme bude ta rovnice platit.)
Můžeme tedy z této rovnice vytknout
jinými slovy tuto rovnici tímto výrazem vydělit.
Zkus se podívat sem:
http://www.aristoteles.cz/matematika/vy … lynomu.php
Pro pana učitele i tebe:
http://forum.matweb.cz/upload/1258026866-dpp1.jpg
↑ Cheop:
Ještě jednou hezký pozdrav :-)
Já bych se držela své metody ze Zahrádek - dělení mnohočlenu mnohočleném vyžaduje schopnost odhadu kořenu. Vytykání po dvojicích nevyžaduje nic a bere se na ZŠ i na SŠ (1. ročník).

Pokud nepřesvědčim učitele, tak alespoň potěším ***Mariana***
------
dnes budu v práci až odpoledne, tak jsem dopoledne našla takovou perlu - tu báseň v proze, co odřikává vzorná slečna, umím ještě teď celou :-)
↑ Toni:
Asi to neovlivníme - a je zbytečné učitele rozčilovat, nemá to lehké (možna bude vhodná přiležitost toto zadání rozebrat v klidnějších podminkach nebo to, co bylo doporučeno od kolegů, použit při jiné vhodné přiležitosti).
Takže mi řekl že kvadráty neumíme a to dosazeni 1 za sin x -1 je sice dobře, ale je to uhodnuté řešení. Ano, je to sice pravda, ale 1 byla nejpravděpodobnější.a ty úpravy mnohočlenů,které tu byly zmíněny právě vycházejí z úpravy dosazenim 1. Tento příklad jde řešit i grafem nebo úvahou ale to také nechce. Je tato rovnice tedy na úrovni střední školy neřešitelná?
↑ Toni:
Moje úprava mnohočlenu nevychází z úpravy dosazením (1) - viz příspěvek 9, 20.
Buď umíš rozložit
na součín činitelů (za použití všech doporučení, co zde býlo, + užitečné vzorce) nebo to neumíš, v tom případě bych doporučovala, abys vyslovil omluvu svému učiteli.
Úprava této rovnice na součin nepřesahuje úpravu algebraických výrazu z 1. ročníku SŠ (Viz sbírka Janečka).
↑ jelena:ok, omluvit by se mi měl on za to, že žádal příklad, který ani sám neumí vyřešit. Vy mi tedy radite, abych rozložil 2 a na 3ví na 2*a*a* a podobně a pak to zabudoval do rovnice? Stejně ale potom dojdu k vytknutí 2sin x -1 za předpokladu že se to rovná jedné.Jenže to by zase platilo ale je to jedno z mnoha řešení a tudíž zase odhad.Omlouvám se že píšu možná hlouposti, ale na mobilu, kde nevidím předchozí příspěvek se to může stát.