Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj potřeboval bych poradit jak vyřešit tento příklad, dostal jsem ho ve škole a matematika zrovna není moje silná stránka. Budu rád za každou radu;)
Je dána funkce f(n) z přirozených do celých čísel tímto rekurentním předpisem: f(0) = −5 f(n + 1) = 3 · f(n) + 14 · n + 11 pro všechna n ¸ 0 Vašim úkolem je dokázat následující matematickou větu (o naší dané f). Existuje přirozené n0 takové, že pro všechna n ¸ n0 platí f(n) · 4 · 3n − 2009 .
Nazdar, nějak není úplně čitelná matika. Čtu správně?
Ovšem to, co se má dokázat, nedokážu rozluštit tak, aby mi to dávalo smysl.
Teďka jsem si všiml že máme ve skriptech vzor jak to zhruba má vypadat.
Věta. Nechť funkce f pro každé n 0 splňuje vztah f(n + 2) =2f(n + 1) − f(n). Pokud platí f(0) = 1 a zároveň f(1) = 2, tak platí f(n) = n + 1 pro všechna přirozená n 0. Důkaz: Už samotný pohled na daný vztah f(n + 2) = 2f(n + 1) − f(n) naznačuje, že bychom měli rozšířit indukční předpoklad (a krok) zhruba takto: Pro každé n 0; jestliže platí T(n); neboli f(n) = n + 1, a zároveň platí T(n + 1); f(n + 1) = n + 2, pak platí také T(n + 2); f(n + 2) = n + 3. Báze indukce –2 pozor, zde už musíme ověřit dvě hodnoty f(0) = 0 + 1 = 1, f(1) = 1 + 1 = 2 . Náš indukční krok tak nyní může využít celého rozšířeného předpokladu, znalosti hodnot f(n) i f(n + 1), pro ověření f(n+2) = 2f(n+1)−f(n) = 2 · (n+1+1)−(n+1) = n+3 = n+2+1 .
zkus to mat. indukci?! Ma-li tvuj vyrok V(n) byt pravdivy, pak musi platit to same pro vyrok V(n+1) nebo ne?! resp. zkus nejdriv dosadit nejake cislo, coz uz jsi udelal a pokud L=P pak prejdu k druhemu kroku a zkus dosadit do puvodniho predpisu misto (n) -> (n+1)
Je dána funkce f(n) z přirozených do celých čísel tímto rekurentním předpisem: f(0) = −5 f(n + 1) = 3 * f(n) + 14 * n + 11 pro všechna n ¸ 0 Vašim úkolem je dokázat následující matematickou větu (o naší dané f). Existuje přirozené n0 takové, že pro všechna n ¸ n0 platí f(n)<= 4 * 3^n − 2009
Nevim jestli počítám správně,mohl by jste mě to někdo zkontrolovat?
pro n=0
=
a to neplatí
=
=
= 
pro n+1
=
= 
<= je menší nebo rovno
Ta indukce správně není, neplatí přece báze pro n=0.
Můžu se zeptat jak jsi přišel pro které první n (vlastně n0) ta nerovnost platí? Proč právě pro n=5? Zkoušel jsi všechny hodnoty a tohle byla první, která ti vyšla nebo je na to nějaký lepší způsob?
Pokud budeš mít některé n0 pro které to platí, tak můžeš použít výše zmiňovaný způsob dle skript.
btw. v zadání jsou některé znaky špatně, předpokládám, že správné zadání je následující:
Je dána funkce f(n) z přirozených do celých čísel tímto rekurentním předpisem:
pro všechna
Vašim úkolem je dokázat následující matematickou větu (o naší dané f):
Existuje přirozenétakové, že pro všechna
platí

↑ JouiBart:Ne, hledáš
. S jinými čísly řešeno zde: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=11800
Zase nejaky automat generuje zadani?

↑ kaja(z_hajovny):Zdravím. Ano, opět generátor docenta Hliněného pro předmět Úvod do informatiky aka Induction and recursion.
Chápu-li to dobře, tak vemu
a
pujdu na stranku http://www.wolframalpha.com/input/?i=f% … 80%29%3D-5 vemu výsledek a dosadim ho na f(n) takhle 
Hypotéza,že:
Bázový krok:
(*)
Proto pro
platí
.
Indukční krok: předpokládejme, že
a dokažme 
Ze zadání
, dosazením z indukčního předpokladu máme
=
=
= 
Tím je hypotéza (*) dokázána.
Akorát jsem nepochopil moc věc stím jak zjistím 

↑ JouiBart:n_0 stačí zvolit tak, aby bylo -7n_0-9<2009, tedy např. n_0=300.
Rád bych poprsil aspoň pro sběžnou kontrolu mého důkazu....
Je dána funkce
z přirozených čísel do celých čísel tímto rekurentním předpisem:
pro všechna n=>0
Dokažme: Existuje přirozené číslo n_0 takové, že pro všechna n=>n_0 platí 
Vyslovme hypotézu, že : 
ověřme indukcí
Báze:
L=P
proto pro n=0 platí: 
Indukční krok:
Za předpokladu, že
dokažme 
Dosadíme indukční předpoklad do zadání:
Tímto jsme dokázali hypotézu
Pro n=>n0 platí
za předpokladu, že 
pro n=152

↑ sealer:Možná ten konec přeformulovat, aby bylo jasné, že hypotéza platí a že vyhovujícím n_0 je např. 152.
sealer: Můžu se zeptat jak jsme došli k tomu n=>152?
f(n)<=7*4^n-13*n-19 k tomuto sjme nějak došli enbo jsme to dostali zadané děkuji
↑ FigeraldKenedy:
To 152 jsem si osobně dopočítal tím, že jsem dosazoval čísla taková, dokud mě něvyšla rovnost 
k tomu druhému dotazu, bylo to zde zmíněno i jiného topicu...Odkaz
Zdravím, postupoval jsem podle příspěvků co jsou tady na foru a snažil se to vypočítat ale podle mě jsem nedošel k výsledku. vím že nejsem u konce ale ted ten "mezivýsledek" se mi nelíbí. Napadlo mě zesílit indukční krok ale za prvé nejsem si moc jistý jak se to dělá a jestli by to vůebc pomohlo a nebo to mám uplně celé špatně, díky:-)
Řešte následující (jediný) příklad:
Je dána funkce f(n) z přirozených do celých čísel tímto rekurentním předpisem:
f(0) = −10
f(n + 1) = 4 · f(n) + 36 · n + 42 pro všechna n ¸ 0
Vašim úkolem je dokázat následující matematickou větu (o naší dané f).
Existuje přirozené n0 takové, že pro všechna n ¸ n0 platí
f(n) · 8 · 4n − 2009
přes tuto stránku jsem si vypočítal hypotezu (nevím jetsli jsem to pojmenoval dobře)
http://www.wolframalpha.com/input/?i=f% … 0%29%3D-10
Báze indukce:
f(0)=-10
f(n)=2*(-6*n+2^(2*n+2) -9)
dosadím za n=0 a zjistím že -10=-10 ….-> L=P
indukční krok:
f(k)=2*(-6*k+2^(2*k+2) -9)
f(k+1)=2*(-6*(k+1)+2^(2*(k+1)+2) -9)
mylsím že se tomuto říká zesílední indukčního kroku
ted dosadím do f(n + 1) = 4 · f(n) + 36 · n + 42
f(n + 1) = 4 * (2*(-6*(k+1)+2^(2*(k+1)+2) -9)) + 36 * n + 42=
=-48*k+2^(2*(k+1)+5) -72+36*k+42= /**roznásobil jsem závorky a tu 8 jsem dal 2 „na“3
=-12*k+2^(2*(k+1)+5)-30=
=2*(-6*k +2^(2*(k+1)+4) -15)=
=2*(-6*(k+1)+2^(2*(k+1)+4)-9)