Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 11. 2009 15:25 — Editoval bigbabe (15. 11. 2009 15:27)

bigbabe
Místo: Nový Bor
Reputace:   

Porovnání souborů z hl. polohy, variab. a tvaru

Dobrý den,

Mám porovnat dva soubory z hlediska polohy, variability a tvaru. V praxi se to dělá jen tabulkami s daty nebo se k tomu píše i nějaké vyjádření ? To vyjádření mě právě dělá problém.

Např.

poloha
Modus není. Medián 1.souboru = 2401, 2.souboru = 2152, Průměr 1.souboru = 2809, 2.souboru = 2913.
Ř: V druhém souboru se oproti prvnímu snížil medián, ale naopak zvětšil průměr, tzn. že se v druhém souboru zvětšil rozdíl mezi mediánem a průměrem .... měla bych k tomu ještě něco dodat ? (jedná se o obrat za dvě různá období) Děkuji

variabilita                            1.soubor                    2.soubor
Variační rozpětí                     8161                           6832
kvartilové rozpětí                  1320                           1521
prům.abs.odchylka                1095                           1353
směr.odchylka                       1596                           1746
variační koef.                               0,57                            0,60

Vůbec v tom nemám zkušenost, tak jsem napsala toto, snad to není úplně vedle:
Porovnání variačních koeficientů ukazuje, že rovnoměrnější je první soubor, protože hodnoty se méně odchylují od průměru, avšak dle rozpětí můžeme předpokládat, že v prvním souboru je extrémní pozorování, které nám ostatní hodnoty zkrestluje, protože opět kvartilové rozpětí, prům.abs.odch., rozptyl a směr.odch. nám první soubor ukazuje jako rovnoměrnější.

tvar

šikmost 2,07 a 1,26
špičatost 5,29 a 0,75

Míra šikmosti v obou souborech je kladná, zprava zešikmená. Rozdělení četností má jeden vrchol.

Co mi třeba říká špičatost 5,29 a naopak 0,75? Hledala jsem v knihách i na netu, všude se dočtu, co to je šikmost a špičatost, jak se vypočítá, ale nikde co vyjadřuje např. malá hodnota nebo vysoká hodnota výsledku. ...

Děkuji, kdo má více zkušeností s pracemi či písemkami, Ď Janina

#2 16. 11. 2009 00:30

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Porovnání souborů z hl. polohy, variab. a tvaru

↑ bigbabe:

Zdravím, Jani,

než budu komentovat konkrétní body, co jsi popsala, tak se zeptam - máte v materálech (nebo v přehledu okruhů, co běrete, takový pojem jako "testování hypotéz" a přehled testů, co byste měli umět (alespoň teoretický přehled)?

Zkus se nejdřív podívat, zda něco takového máte umět, přišlo by mi to více korektní, než jen pohled na dva sloupce dat.

Trochu k tomu, co uvádiš:

a) variáční koeficient 57 % nebo 60 % (jsou hodnoty velmi blizké, téměř se neliší) a podle mého hovoří o velké nehomogenitě jak jednoho, tak druhého souboru.

b) šikmost bych spiš zhodnotila v tomto smyslu: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=75533#p75533

c) špičatost hovoří o tom, jak jsou hodnoty blizko nalepeny k průměru (oboustranně) a také, zda můžeme předpokládat určitý typ rozdělení.

Z toho, jak vypadaji ostatní charakteristiky souborů, se mi nějak nezdá, že by špičatost byla tak odlišná (první by měl byt hodně uzky).

Hlavně upřesní, zda máte umět testy hypotez, děkuji :-)

#3 16. 11. 2009 06:21

bigbabe
Místo: Nový Bor
Reputace:   

Re: Porovnání souborů z hl. polohy, variab. a tvaru

Ano, testování hypotéz je 13 z 15 kapitol skript. Pro moje účely semestrální práce jsem zatím prostudovala jen 4. Odpoledne se na to kouknu. Děkuji

Zápatí